NILS BERG CINEMASCOPE - SEARCHING FOR AMAZING TALENT FROM PUNJAB

Nils Berg, bijgenaamd de Zweedse Fellini, die samen met zijn kompanen Christopher Cantillo (drums) en Josef Kallerdahl (bas) het trio Cinemascope oprichtte in 2009 is best wel een speciale kerel. Hij richtte de band op, met de bedoeling om mee te spelen met Youtube-filmpjes en videoclips van muzikanten en zangers van over heel de wereld. Die benadering werd hem ingegeven vanuit de vaststelling dat hij nooit een band zou kunnen bijeenbrengen, die groot genoeg was om alles zelf te doen, wat hij wilde brengen: muziek van overal ter wereld. Berg en zijn trio hebben er sinds hun oprichting een film en twee cd’s opzitten en deze is dus nummer 3.

De aanleiding daartoe, was een Youtube filmpje van een tulband dragende, super spontane, vrolijk klinkende zanger, van wie het uiterlijk en de kleding verrieden dat hij van India afkomstig moest zijn. Er startte toen een zoektocht, die, met onder andere de hulp van een foodtruckuitbater uit Stockholm, leidde naar de Punjabi-zanger Balwinder Singh Laddi. Berg en zijn maats trokken in 2015 naar India, wisten de man na heel wat omzwervingen te lokaliseren en ze zochten hem uiteindelijk op, om uit te vissen of het samenspelen in het echt even goed zou lukken, als het gewerkt had met behulp van de videoclip. Dat bleek te werken en de film die ze onderweg draaiden werd, bij hun terugkeer live voor publiek gespeeld in Stockholm. Dat concert werd opgenomen en de neerslag dààrvan is nu te beluisteren op deze CD.

Best intrigerend allemaal en niet meteen uitblinkend in toegankelijkheid, maar eens je je inleeft, krijg je verdomd fraaie muziekjes te horen. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats omdat Berg een uitmuntende rietblazer is, die daarbij ook nog met allerlei computerprogramma’s overweg kan. De eigen composities, of improvisaties zo u wil, kun je makkelijk onder de noemer “Nordic Jazz” onderbrengen, maar wat deze plaat zo fascinerend maakt, is de mate waarin en de manier waarop alles, van Zweden tot India, haarfijn blijkt samen te vallen.

De plaat bevat acht nummers, waarvan drie ingezongen worden- of met clips begeleid, eigenlijk- van de al genoemde Balwinder Singh Laddi, en verder door de Canadese zangeres Mo Kenney en de blinde Pakistaan Abbas Anand. Mits een klein beetje zoeken vindt u vast de originele filmpjes van Laddi op Youtube. Dat moet u zeker eens proberen: u komt, net als ik, vast onder de indruk van ’s mans geweldige présence. Naar het schijnt, luidt de tekst van het nummer dat Nils Berg op zijn spoor bracht: “één boom is nog geen bos, en één mens is nog niet de mensheid”. Dat is een waarheid als een koe en daar kan ik dus niks tegen inbrengen. Ik kan u wel van harte deze hoogst intrigerende en vooral bijzonder mooie CD aanbevelen: u moest Cinemascope maar eens ontdekken !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Hoob Records
distr.: Xango

video