DONA ONETE - BANZEIRO

Een heuse donderslag bij heldere hemel was het in wereldmuziekland, toen vijf jaar geleden de debuutplaat van deze toen 73-jarige Braziliaanse dame op ons losgelaten werd. Sindsdien erfde Dona Onete allerhande grote titels, waarvan de “grande dame van de Amazone-zang” wellicht de meest correcte en de meest tot de verbeelding sprekende is. Vandaag is er de opvolger -in Brazilië kwam hij eigenlijk in de herfst van vorig jaar al uit, maar dankzij de goeie oren van Xango Music is er nu ook in Europa distributie voor en de nu 78-jarige spring-in ’t-veld gaat gewoon door op haar elan onder het motto dat je nooit te oud bent om te ontdekken hoeveel toekomst je eigenlijk nog hebt.

Dona Onete is miet meteen een vrouwtje van dertien-in-een-dozijn: ze begon in clubs te zingen vanaf haar vijftiende, buiten het weten van haar ouders, maar ze moest ermee stoppen toen ze op haar 22ste trouwde met een man die het helemaal niet zag zitten dat zijn wederhelft elke avond op een podium zou staan en door iedereen bekeken en beluisterd kon worden. Dat door jaloezie ingegeven veto maakte Dona tot de militante die ze vandaag geworden is: nadat haar huwelijk zijn tijd had gehad en zij hertrouwd was met een man, die haar zangkunsten wel erkende en stimuleerde, werd zij een fervente voorvechtster van arbeidersrechten en van gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap, ze verdiepte zich in de verschillende ritmes, die de Amazone herbergt en ze verwerkt de zwarte ritmes in haar traditionele carimbó. Nadat ze met pensioen ging -ze was geschiedenislerares- werd ze schepen van cultuur in haar regio, hielp zo jonge mensen aan concerten en creëerde mee een klimaat, waarin jongeren aangemoedigd werken uitdrukking te geven aan wat ze aan artistiek talent in huis hadden.

In 2012 volgde dan de al genoemde eerste plaat “Feitiço Caboclo”, die haar dan weer de hele wereld liet rondreizen en vandaag is er dan de opvolger en die gaat verder op het carimbó-pad, zij het dat dame Onete flink aan modernisering van het genre doet, onder meer door in de teksten onversneden verwijzingen naar srx en radicale schunnigheden te verwerken en door elementen van samba en pagode in haar songs te verwerken. Dat levert voornamelijk feestmuziek op, zoals in de titelsong “Banzeiro” (dat is Portugees voor “deining”), een “bangué” die eigenlijk ska in overdrive is, maar net zo goed komt de militante aan bod, zoals in “Na Linha do Arco Iris”, wat dan weer de “lijn van de regenboog” betekent. Dona ONete roept LGBT’ers daarin op om uit de kast te komen, de regenbooglijn te overschrijden en gewoon zichzelf te zijn. In “No Sabor do Beijo” worden de verschillende smaken bezongen, die een kus kan hebben: zilt, koud, heet, verkeerd, overmoedig….”Quiemoso e Tremoso” is dan weer cumbia, die handelt over het mengen van verschillende kruiden, activiteit, die gebruikt wordt als metafoor om het volk van de Parà te bezingen: een mix van Afrikaans, Portugees en inboorlingen.

Als Dona Onete zich aan bolero waagt en aldus het ritme van het feestje een tikkeltje meer in overeenstemming brengt met haar leeftijd, heeft ze het in “Coração Brechó” over haar hart dat een op een tweedehandswinkels lijkt, volgestouwd met goeie én slechte herinneringen. Of ze “Quando Eu Te Conheci” zou opnemen voor de plaat, daar was enige twijfel over, vanwege de nogal aangebrande tekst, maar daar kijken wij hier allang niet meer van op en we zijn dus blij dat de song de plaat wel haalde. Afsluiter “Sonhos do Adolescente” is eigenlijk atypisch voor deze plaat: Onete zingt mijmerend over de jeugd, met slechts een simpele pianolijn als begeleiding, later aangevuld met wat eenvoudig gitaar- en slagwerk. Beetje jammer, want deze overigens voortreffelijke plaat wordt zo een beetje “neergelegd”, terwijl je zou verwachten dat ze met een knaller zou afsluiten. Nu, dat is detailkritiek bij een absoluut genietbare tweede plaat van een heel fijne dame, een zangeres, die we wat graag op één van onze zomerpodia willen terugzien!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Mais Um Discos
distr.: Xango

video