MERLIN SNIDER – ONE LIGHT MANY WINDOW

Merlin Snider is een bijna 64-jarige singer-songwriter van folk-, blues-, gospel- en Americana-liedjes uit Ventura County in de buurt van Los Angeles, Californië. Hij probeert steeds om ernst en humor in zijn verhalende songteksten te stoppen en begeleidt zichzelf bij optredens meestal met akoestische gitaar, hoewel ook mandoline, viool, basgitaar en mondharmonica sporadisch worden boven gehaald.

“One Light Many Windows” is zijn derde en meest recente album waarop Merlin Snider elf van zijn nieuwste composities heeft verzameld. Bij de opname van deze plaat kwamen er heel wat gastmuzikanten ter hulp in de studio voor zowel instrumentale als vocale ondersteuning. De belangrijkste helper bij de realisatie van deze plaat was echter co-producer Ed Tree die eveneens als opnametechnieker fungeerde en op enkele tracks instrumentale support verleent.

Omwille van zijn aandacht voor de teksten bij zijn liedjes kunnen de live optredens van Merlin Snider als luisterconcerten gedefinieerd worden. Ook in de elf liedjes op dit album staat de inhoud van het gebrachte verhaal telkens weer centraal in de songs. Bij deze cd werd een blad meegeleverd waarin de artiest uitleg verschaft over de inhoud en de inspiratiebron die aan de basis van elk lied lag.

Net als op zijn debuutplaat “Between” uit 1999 en diens opvolger “Right Here” uit 2008 klinkt Merlin Snider op deze derde cd net omwille van die verhalende zangstijl op gelijkaardige artiesten als John Prine, James Taylor of Leonard Cohen. Openingstrack “Cold Rain” is zeer sober georkestreerd en dwingt de luisteraar haast om naar de songtekst te luisteren. Het daarop volgende “Abraham’s Light” gaat over president Abe Lincoln en diens tragische levensloop, ondanks zijn mooie gevoelens van menselijkheid en zin voor humor.

“Fly Away Sail Away” is een uptemposong die bluegrass en Keltische muziek vermengt en waarbij het folkrocktrio ‘Red Moon Road’ uit Winnipeg, Canada meezingt met Merlin Snider. Dan volgt er met “The Girl With The Long Brown Hair” een autobiografisch liefdesliedje voor zijn vrouwtje over zijn impressies toen hij haar zo’n 40 jaar geleden voor het eerst ontmoette.

Hoe de albumtiteltrack “One Light Many Windows” klinkt kunt u zelf ervaren in de live uitvoering op bijgaande video. Op de plaat zorgt Sheena Rattai voor mooie backing vocals bij dit nummer. Folkduo ‘Jeni & Billy’ (Hankins & Kemp) nemen diezelfde taak waar bij het bluegrass-liedje “Fresh Dirt” waarin Merlin Snider zelf een bluesy deuntje op mondharmonica speelt.

De New Orleans jazzsound die de basis vormt van het nummer “Procrastination Blues” is de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt op dit album met Corey Gemme op de bij dit genre horende blaasinstrumenten. Het melancholische liedje “Memory” dat heel ‘laid back’ wordt gepresenteerd is onze favoriete song uit deze plaat. De Keltische klanken van viool en penny whistle keren daarna terug in het nummer “On A Day Like This” en ook Sheena Rattai komt nog eens opduiken als harmony vocaliste bij het liedje “Sea Of Forgetfulness”.

Dan blijft enkel slotnummer “On An On” nog over dat in duetvorm wordt gezongen door Merlin Snider en zijn echtgenote Deborah Snider. Ook dit mooie liedje mag op het lijstje van favoriete tracks uit deze plaat worden bijgeschreven. “One Light Many Windows” van Merlin Snider is een zeer genietbare cd van een artiest die de teksten altijd heel belangrijk heeft gevonden, maar daar op deze plaat ook nog eens heel mooie muziek heeft bij voorzien.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Barking dog Music

video