PIERCE EDENS – STRIPPED DOWN GUSSIED UP

Pierce Edens is een Amerikaanse singer-songwriter uit Asheville, North Carolina en leeft dagelijks omgeven door de ‘Appalachian Mountains’ waarin hij regelmatig inspiratie haalt voor de liedjes met een verhaal die hij schrijft. Folk, bluegrass, rock en Americana zijn de muziekgenres die hij in zijn songs vermengt tot een eigen herkenbaar geluid.

In 2006 bracht hij als ‘Pierce Edens & The Dirty Work’ het door rock’n’roll-liedjes gedomineerde album “Party Dress” uit, gevolgd door “Long Days Above Ground” uit 2009 en een live-cd in 2013 waarmee het bestaan van die groep wordt afgesloten. In 2012 verscheen namelijk zijn eerste titelloze soloalbum “Pierce Edens” waarmee hij zijn solocarrière op de rails probeerde te zetten. Met succes, want er volgden optredens naast Jim Lauderdale, Todd Snider, Will Kimbrough en Sturgill Simpson.

Zo is er nu eveneens een nieuwe soloplaat met het hier ter recensie voorliggende album “Stripped Down Gussied Up” waarop hij elf nieuwe composities heeft verzameld. Instrumentale hulp bij de opname van deze plaat was er van Kevin Reese op allerlei snaarinstrumenten en van Matthew Neilson op piano en percussie.

Deze plaat zal begin juni 2017 op de internationale markt worden uitgebracht, maar wij kunnen u hier toch al wat meer over het werk van Pierce Edens op deze cd vertellen. Het op bijgaande video te horen nummer “The Devil There Too” werd als eerste single uit dit album gelanceerd, maar is niet echt representatief voor de andere tracks op de plaat.

Zijn intrigerende baritonstem komt het best tot uiting in meer uptempo gebrachte liedjes als “Sirens”, “Here”, “The Bonfire”, “Body” en “I Can’t Sleep”. Daarnaast kunnen we ook fijntjes genieten van enkele meer subtielere tracks in de nummers “Daffodils”, “The Bells Of Marshall” en “Further Down”. De enige song die eigenlijk niet in één van deze categorieën thuis hoort is het in Tom Waits-stijl gebrachte slotnummer “It’s Alright, It’s All Wrong”.

De enige coversong op dit album is trouwens een nummer van Tom Waits met een door Pierce Edens eigen gemaakte versie van diens lied “Mr. Seigal”. Maar het gehele album “Stripped Down Gussied Up” valt o.a. omwille van zijn diversiteit best heel aangenaam te genieten.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

video