LL GOAT – LL GOAT

‘LL Goat’ is het pseudoniem van een nu 60-jarige muzikant uit Cleveland, Ohio die in zijn lange muzikale carrière ook al in de schijnwerpers is getreden onder de namen ‘Goatboy’, ‘Goat’ en ‘Andy Scott’. De link naar het mekkerende dier met sik hebben we ook na de beluistering van zijn nieuwe plaat “LL Goat” niet echt kunnen leggen.

Hij werd geboren als Andrew Scott Rosen als tweede van de drie kinderen van een Indisch baseball spelende vader en een zingende en schilderende moeder, die psychische problemen had en zelfmoord pleegde toen hij amper 13 jaar oud was. Hij verhuisde later naar New York waar hij zijn belangstelling voor het maken en spelen van muziek ontwikkelde en in lokale groepjes begon op te treden.

Heel even haalde hij een onopgemerkt plaatsje in de hitparade met het nummer “Great Life” dat op de soundtrack van de film ‘I Know What You Did Last Summer’ belandde en enkele van zijn andere composities werden eveneens in films en tv-series gebruikt. De song “Who Doesn’t Call” die hij voor zijn onder de naam ‘Andy Scott’ uitgebrachte album “Don’t Tempt Fate” uit 2009 samen zong met de bekende songstress Madeleine Peyroux werd meer dan 250.000 keer op ‘YouTube’ bekeken.

Het album “LL Goat” dat we hier recenseren bestaat uit twaalf tracks die goed zijn voor zo’n 50 minuten hip hop, pop en rockmuziek. In de tekst op het cd-boekje schrijft hij dat deze songs al werden opgenomen in 1996 en 1997, maar waarom we die dan nu pas in 2017 te horen krijgen blijft vooralsnog onduidelijk.

Normaal gezien treedt ‘LL Goat’ op als soloartiest, maar de nooit eerder uitgegeven songs op deze cd werden samen met een volwaardige begeleidingsgroep opgenomen. Eigenlijk zijn het allemaal nummers die om diverse redenen nooit op zijn eerdere platen zijn verschenen. En dat is eigenlijk ook een beetje onbegrijpelijk, want deze tracks zijn best aangenaam te beluisteren.

Dat geldt zeker voor de enige coverversie op deze cd: het progressieve rocknummer “Baby’s On Fire” van Brian Eno, een song uit diens album “Here Come The Warm Jets” uit 1973. Maar ook het intrigerende “Day Can Do” en de nummers “Races”, “Nothing” en “Burning Stick” mogen hier later zonder problemen nog opnieuw door de speakers weerklinken.

(valsam)
“New Yorker Andrew Scott Rosen has been recording albums under the names of ‘Goat’, ‘Goatboy’ and ‘Andy Scott’, but now he has used the name of ‘LL Goat’ to release 12 previously unreleased tracks that he recorded in 1996 and 1997 but that for different reasons did not make it for his earlier records, although they are certainly worthwhile to be shared with the rest of the world.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran