TAARKA – FADING MYSTERY

De muziek die de Amerikaanse groep ‘Taarka’ uit Lyons, Colorado brengt heb ik eerlijk gezegd nog niet zo vaak gehoord, ondanks de vele genres en artiesten die hier de schrijftafel en de cd-speler al gepasseerd zijn in de voorbije 11 jaar dat ik recensies schrijft voor ‘Rootstime’. Het echtpaar dat in 2001 met deze formatie begon, bestaat uit zanger, gitarist en mandolinespeler David Tiller en zijn meezingende en viool spelende echtgenote Enion Pelta-Tiller. Het duo voegde later gitarist Mike Robinson en contrabassist Troy Robey toe aan de huidige bezetting van ‘Taarka’.

De ‘all strings’-band speelt een soort van gypsy jazzmuziek die vermengd wordt met elementen uit bluegrass en pop- en folkmuziek. Op hun nieuwste, volledig akoestisch gespeelde cd “Fading Mystery” werden tien eigen composities verzameld, die bij de luisteraar vergelijkingen zullen oproepen met het werk van bands als ‘Beirut’ en ‘DeVotchKa’, een formatie die ook al uit Denver, Colorado afkomstig is. ‘Taarka’ heeft misschien nog meer invloeden uit de jazzmuziek in hun songs verwerkt dan die twee vernoemde groepen, die ook meer commerciëlere nummers brengen met het oog op hitparadesucces.

Met een zevental platen in hun discografie, waarvan “Making Tracks Home” uit 2015 de meest recente was, kan ‘Taarka’ al op een behoorlijk uitgebreid songrepertoire rekenen voor hun vele live optredens die de band in Colorado en in heel wat andere Amerikaanse staten pleegt te spelen. Het vioolspel dat Enion Pelta-Tiller produceert zorgen voor de typische klanken van zigeunermuziek, zoals in “What My Darling Says” en” Retreat”, twee van de meest typische tracks op “Fading Mystery”.

Het door David Tiller gezongen nummer “I Could Really Use You Now” is dan weer meer jazzy, mede door zijn stijl van gitaar spelen die aan Django Reinhardt doet denken. De weemoedige ballad “Don’t Go” en het folky nummer “Sun And Rain” zijn ons favoriete liedjes uit deze plaat, naast de mooie en door Enion heel fragiel gezongen albumtiteltrack “Fading Mystery” die u op de video in een live-uitvoering kunt beluisteren. Fraai plaatje!

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video