OKRA PLAYGROUND - RAUTASUU (EP)

Een beetje ongebruikelijk misschien, dat we in deze kolommen aandacht besteden aan een heelkorre EP, maar voor deze Okra Playground maken we graag een uitzondering. Het is immers zo, dat de leden van dit gezelschap ook actief zijn in een aantal andere, nogal belangwekkende bands uit Finland, zoals Mari Kalkun & Runorun, Rönsy en Hohka en dat een paar van de meest belangwekkende artiesten, zoals Maija Kauhanen en Päivi Hirvonen ook flink wat bekendheid genieten onder eigen naam.

De EP bevat weliswaar slechts drie tracks, maar hij is eigenlijk bedoeld om de aandacht te vestigen op de CD “Turmoi”, die in Finland al eind 2015 verscheen, maar nu pas bij ons verdeling vindt, via het Duitse Nordic Notes-label.

Net geen dertien minuten muziek op dit schijfje, maar wel elke seconde waard, voor wie kennis wil maken met deze boeiende scene, waarin traditionele folk en dito instrumenten vermengd worden met electronica en vooral met die O zo indrukwekkende vocale traditie, die de Finse folk zo kenmerkt.

Twee van de drie tracks, “Kaunokieli” en “Kun Man Kultani Tulisi” zijn afkomstig van de al vermelde “Turmio”-CD, die overigens behoorlijk indrukwekkend klinkt, terwijl opener en titeltrack “Rautasuu”, een voorloper van de aankomende tweede plaat van het gezelschap, pas echt en helemaal een signatuursong is voor de klank van Okra Playground, een sextet dat de klanken van de kantelt en de kromme harp.

Ik heb daar maar één woord voor: “indrukwekkend”. Ik heb gezegd…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video