NORDIC NOTES VOL. 4 - FOLK FROM FINLAND - VARIOUS ARTISTS

Een beetje een raar gegeven, zo’n sampler van een label dat specialiseert in muziek, die sowieso niet voor de grote massa bestemd is en toch….In mijn ogen is een goeie sampler diegene, die mensen, die (nog) niet vertrouwd zijn met een artiest of een label, ertoe aan te zetten met die tekortkoming komaf te maken en daar slaagt deze verzameling absoluut in, al moet ik erbij zeggen dat veel van de muziek, die via het Duitse label Nordic Notes op de wereld losgelaten wordt, wellicht niet de meest voor de hand liggende of toegankelijke is voor de oren van de doorsnee West-Europese luisteraar.

OK, zeker de lezer van deze kolommen kennen allicht de namen van Pekko Käppi en van Okra Playground, maar voor de meesten onder ons, zal het daar ook stoppen. Nochtans…er is meer, daar in het Hoge Noorden….Neem nu het vocale kwartet Tuuletar: hun “Loimu”, dat deze 77 minuten durende sampler opent, is op z’n minst intrigerend te noemen vanwege het samenspel tussen de vier stemmen en de handclaps, die het nummer begeleiden. Met “Melute” van Antti Paalanen krijg je heel wat anders geserveerd: een accordeon, die speels rondhuppelt op een dancebeat en het gezelschap krijgt van zo’n typisch Nordic klinkende stem, die je meteen aan de kiemzang uit bv. Tuva doet denken.

Diezelfde trekzak opent ook “Jumala Rankaisee” van het duo, dat achter de naam “Puhti” schuilgaat en ook hier krijg je een heel aprte en toch hedendaagse vorm van folk voorgeschoteld: accordeon, stem en ritme, meer moet dat niet zijn, zo blijkt. De “Polkka” van het duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala j-kiest voor de regelrechte vertrouwde folkidiomen, net alshet Vilma Timonen Quartet, dat heel duidelijk veel naar de Engelse folk van de jaren ’70 geluisterd heeft.

“Töölon FoXi” van Uusikuu opteert dan weer voor een eigen interpretatie van de tango, terwijl Tsuumi Sound System met “Twisted Invention” aantonen dat zij een heuse, hedendaagse wereldmuziekgroep zijn. Süistamon Sähkö gaat met hun gelijknamige track een stapje verder en laten je kennis maken met de hedendaagse Karelische dance-folk.

Van hun kant zijn er nog Mari Kalkun &Runorun, die met hun soundscapes alweer een ander aspect van de Finse folk van vandaag een gezicht geven en Maija Kauhanen, die misschien nog de meest traditionele track afleveren met wat voor mij het absolute prijsbeest is van deze heel fijne kennismakingsverzameling. “Sinslimä” is een track, die je in zowat elk radioprogramma kunt draaien, en die onder veel noemers onder te brengen valt, voor zover er “folk” in die noemer staat.

Ook de vier stemmetjes van Kardemimmit moeten luisteraars uit het land van Laïs bevallen. Enfin, u moet het zelf maar weten, maar ik denk niet dat er een goedkopere en betere manier bestaat om de hedendaagse Finse folkscene te leren kennen, dan deze erg vriendelijk geprijsde verzamelaar, waarop je dik 77 minuten muziek krijgt van 19 verschillende artiesten.Let wel op: u moet mij niet aansprakelijk stellen, als u, na beluistering van deze verzamelaar, plots op zoek zou gaan naar de full cd’s van de bands die hierop staan. Ik weet, uit eigen ervaring, dat het risico daarop redelijk groot is…

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website