CHILLY WILLY – 25 YEARS LIVE

 

Een kwart eeuw toewijding aan de bluesmuziek en deze uitdragen in groezelige zaaltjes, clubs en tenten, én op de grote festivalpodia ! Weinige Belgische bluesbands slagen daarin, maar de muzikanten van de ‘Chilly Willy Band’, ook omschreven als het ‘Loony Goony And The Free American Indian Hippy Blues Street Fruits’ collectief, bleven volharden in hun gedrevenheid om de blues van de oude blueslegendes op een zo authentiek mogelijke manier in te oefenen en jarenlang te vertolken. Wat vijfentwintig jaar geleden, ergens in een Zichems café, begon als een combinatie van een wensdroom en een uitdaging, is nu uitgegroeid tot een volwaardig evenement telkens de Chilly Willy Band zich Live op een podium installeert. Hun repertorium werd stelselmatig uitgebreid en onlangs nog vierden zij hun 25-jarig jubileum in de concertzaal in Diest, waarbij toen aan elke meevierende bluesfan een exemplaar van hun Live album ‘Thursday Night’ werd overhandigd. Dat album dateert inmiddels van 2002 en dus werd het hoogtijd om een nieuw product uit te brengen, geproducet door de Nederlander Peter Struijk, zelf ook een bluesmuzikant.

Het album biedt via een drieluik zowat een overzicht van hun carrière met gloriemomenten in Lommel, Hasselt en Mechelen en dat op verschillende momenten en met een andere bandbezetting. Alleen zanger en frontman Wim Huybrechts, oftewel Huibbe, en drummer Walter Cuyvers maakten al die jaren doorlopend de soul en de hartbeat uit van de band. Tijdens de ‘Harley Davidson Super Rally in Lommel, anno 1998 maakten gitaristen Dirk ‘Pizz’ Piselé en Dirk ‘Calvin’ Cuyvers nog deel uit van de band samen met Roel Celis op bas en Gery Alaerts op harmonica. In 2002 nam gitarist Alain Counye de rol van Dirk Piselé over, zodat er in de MOD in Hasselt al een ander groepje in de bluesclub speelde. Vorig jaar werden in de Hype Studio in Mechelen vier andere nummers Live op plaat vastgelegd met als Bonus track het aanstekelijke ‘Got My Mojo Working, waarmee de band doorgaans het concert afsluit. Hierop zijn zowel Alain Counye als Andy Aerts de samenspelende of solerende gitaristen, terwijl Rudy Eens met zijn bluesritmes stuwing geeft aan bekende bluesklassiekers, waaronder ‘Don’t Start Me Talkin’ van Sonny Boy Williamson II.

Het is al langer geweten dat Huibbe een voorliefde heeft voor deze blueslegende. Zijn passie gaat echter ook uit naar andere boegbeelden, al dan niet bluespioniers, die met hun blues zowel hoop als troost brachten. In dit op een schijfje samenbrengen van meerdere concerthits tijdens 25 jaar Live optredens heeft gangmaker ‘Chilly Willy’ toch vooral gekozen voor de uptempo blues, waarbij rock, boogie en swing voor feeststemming zorgen, kenmerk ook van hun immer verhitte Live concerten. Slowblues past immers minder bij een jubileum. Zowel ‘Hip Shake’ als ‘I’m Trying’ zijn enkele van hun toppers, waarbij in de loop van al die jaren er gegarandeerd koppeltjes waren die ter plekke opveerden om te gaan swingen. Huibbe’s herhaaldelijke oproep ‘please continue to support live music’, via affiches en andere kanalen, is er een die recht uit het hart komt. In sombere tijden kan dansbare Live muziek inderdaad een tegengif vormen voor zwarte gedachten, verkalkte gewrichten of fysieke impasse. En bij een viering mogen zelfs ‘big fat womans’ uit de bol gaan.

Marcie

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blueshine Records

video