LIGHTNIN’ CHARLIE - COVENANT

 

Het is wellicht een beetje moeilijk te bevatten voor ons, West-Europese luisteraars en liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziekjes van allerlei slag, dat er aan de andere kant van de Grote Plas, een hele scene bestaat van artiesten, wier muziek in blues, rock n roll, country en gospel gedrenkt is -in onze ogen de meest wereldse combinatie, die je kunt bedenken- en die in hun teksten onbeschroomd de lof zingen van de Heer, die alles bestiert, die geeft en neemt en die overal en altijd aanwezig is.

Een van de toonaangevende artiesten van die scene, die erin slaagt te leven van het uitzingen van zijn geloof, is Charles Dolinger, alias Lightnin’ Charlie. Hij zingt, speelt gitaar, piano, orgel, bas, vibrafoon en percussie en maakte al fijne platen als “A New Leaf” en “Trust in God” en was ook de auteur van een zeer lezenswaardig boekje, getiteld “The Trials and Tribulations of a Travelin’ Troubadour”.

Nu is er dus een nieuwe plaat en om die te omschrijven, kan ik niet veel beter doen dan Charlie zelf te citeren: dit is “good music for good people”. Charlie brengt die, met veel respect voor de Grote Voorbeelden, die hem en honderden anderen geïnspireerd hebben, en hij huppelt van blues naar soul en gospel met een vaardigheid en een overtuiging, die zelfs een totaal ongelovige als ondergetekende volkomen geloofwaardig lijkt.

De nieuwe plaat beval ruim drie kwartier en een dozijn songs lang heel fijne rootsmuziek, meestal door Charlie zelf geschreven, maar in een aantal gevallen ook geleend van The Beatles (“The Word”), The Soul Stirrers (“Heaven is my Home”), Charlie Patton (“I’m Going Home”) of de traditie. Uit die laatste bron komen “Didn’t It Rain” -een nummer dat we allicht allemaal kennen van Mahalia Jackson of Sister Rosetta Tharpe, maar hier een heerlijk rockpakje aangemeten krijgt, waarin drummer Chuck “Honeyboy Pearson en pianist schitterende dingen doen.

Verrassende, maar overtuigende versie van een song, die tot nu toe alleen in gospelversies bekend was, maar kennelijk ook overeind blijft met jaren ’50 gitaarrifjes. Volgende traditional is “Rivers of Babylon Blues”, dat hier in een rechttoe-rechtaan bluesversie gebracht wordt en al eerder door Charlie opgenomen werd, maar dan als vocaal a cappella duet op “Trust in God”.

De eigen songs van Charlie moeten niet onderdoen in kwaliteit en dat zegt iets over ’s mans capaciteiten als songschrijver -hij heeft een beeldrijke taal én kan melodieën bedenken, die als vanzelf bijven hangen in je hoofd-, maar zeer zeker heeft het ook te maken met de kwaliteit van de meewerkende muzikanten. Als pianisten zijn er, naast Charlie zelf, de grote Shane Keister (op opener “Rock Bottom”, Barrelhouse Chuck (op “Born Again”) en Jason Lloyd (“Didn’t It Rain” en “Debt Free”). De ritmes komen meestal van drummer Chuck Pearson, die al bijna dertig jaar met Charlie samenspeelt en de stem van echtgenote Beth Dolinger is beschikbaar, wanneer ze nodig is.

Dit alles bijeen opgeteld, levert een heel leuke, gevarieerde rootsplaat op, waarop, zoals ik hierboven al zei, zowat alle genres aan bod komen, die wij doorgaans met die omschrijving associëren. Of je nu gelovig bent of niet, een goeie gitaarsolo grijpt je hoe dan ook bij het nekvel en wie geen kippenvel krijgt van een harmonicasolo, zoals Harmonica Todd er een in petto heeft op “Born Again”, die moet zich dringend door een goeie specialist laten nakijken.

(Dani Heyvaert)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: LIGHTNIN’ CHARLIE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video