GIRLPOOL – POWERPLANT

De roots van het duo ‘Girlpool’ liggen in Los Angeles, Californië waar zangeres-gitariste Cleo Tucker en zangeres-bassiste Harmony Tividad hun thuishaven hebben. In 2014 debuteerden beide dames onder deze groepsnaam met een eerste titelloze ep. In 2015 verscheen dan het officiële debuutalbum “Before The World Was Big”, een plaat waarvoor nu met “Powerplant” een waardige opvolger werd klaargestoomd.

‘Girlpool’ speelt folkpunkmuziek op deze twaalf tracks tellende plaat, waarvoor ze met Miles Wintner ook een drummer aan de formatie hebben toegevoegd. In tegenstelling tot hun eerste platen, waar ze enkel met twee gitaren en twee stemmen songs afleverden, hebben ze voor “Powerplant” toch voor een heel andere aanpak gekozen.

Zelf zeggen de dames voor hun nummers geïnspireerd te worden door een sterk uiteenlopende serie artiesten zoals singer-songwriters Elliott Smith en Graham Nash, maar ook door ingenieuze elektropop vertolkende mensen als Brian Eno of de formatie ‘The Cocteau Twins’ en de Ierse rockgroep ‘The Cranberries’ met hun intrigerende zangeres Dolores O’Riordan.

Al die invloeden leverden enkele gitaarsongs op met single “123” (zie video), “Fast Dust”, “She Goes By” of albumtiteltrack “Powerplant” als voorbeelden, maar ook enkele met allerlei bombastische geluiden omkleedde nummers zoals “Corner Store” en “Soup”. Ook hun handelsmerk van harmonieuze samenzang blijft op deze plaat overeind in nummers als “Sleepless” en “Your Heart”.

Het gaat hier uitsluitend over heel korte 1 à 2 minuten durende nummers, met uitzondering van “It Gets More Blue” en “Static Somewhere” die elk met de hakken over de sloot van de 3 minuten springen. De totale speelduur van de 12 tracks op deze cd klokt dan ook al af na amper 28 minuten.

‘Girlpool’ staat meestal synoniem met girlpower in de songs op hun album “Powerplant”, een plaat die folk met punk en pop met rock combineert en al deze muziekgenres met elkaar probeert te verzoenen. Of deze twee dames hiermee een specifiek publiek tevreden zullen kunnen stellen, dat zal eerst nog door de nabije toekomst moeten worden uitgewezen.
(valsam)

 

Dinsdag 12 september 2017: Paradiso, Amsterdam, NL

Artiest info
Website  
 

Label: ANTI-
distr: [PIAS]

video