JADE JACKSON – GILDED

Als iemand als Mike Ness, leadzanger en songschrijver van de Amerikaanse punkrockgroep ‘Social Distortion’, bereid gevonden wordt om de rol van producer op te nemen voor een solodebuutalbum van folk- en countryzangeres Jade Jackson uit Santa Margarita, Californië, dan mag en moet er wel heel wat potentieel verwacht worden van die plaat.

Het elf songs tellende “Gilded” werd in Hollywood opgenomen met Tyler Miller op drums, Andrew Rebel op gitaren, piano en mandoline en Jake Vukovich op basgitaar. Daarnaast werden er ook nog enkele bekende gastmuzikanten in de opnamestudio gehaald met o.a. Greg Leisz op pedal steelgitaar voor de song “Finish Line” (zie video) en violiste Sara Watkins van de bluegrassformatie ‘Nickel Creek’, die op vijf van de elf nummers voor mooi bijpassend strijkerswerk zorgt.

Jade Jackson is de leadzangeres van de naar haar vernoemde countrygroep, maar ze gaat op “Gilded” op de solotoer met zelfgeschreven nummers die ze meestal alleen of in samenwerking met één van de andere bandleden componeerde. Het allereerste optreden waar ze als tiener naar toe mocht gaan, was een show van ‘Social Distortion’ en toen hun frontman Mike Ness zich over haar ging ontfermen kon ze haar geluk natuurlijk niet op. Door zijn vele relaties in de muziekwereld kon hij topmuzikanten overtuigen om op haar album te komen meespelen. Het uiteindelijke resultaat is een schitterende plaat geworden.

De luisteraar zal in deze liedjes elementen horen van songs van Emmylou Harris of van Lucinda Williams, maar ook van typische countryzangers en songschrijvers als Hank Williams en George Jones. De songs uit het album “Car Wheels On A Gravel Road” van Lucinda Williams stonden trouwens op verzoek van Mike Ness model voor deze eerste plaat van Jade Jackson.

De openingstrack “Aden” en de slotsong “Better Off” zijn swingende countryrockers die gaan over hartenpijn. De tweede song is “Back When”, een ballad waarin herinneringen aan vroegere en betere tijden worden opgehaald. In het nummer “Bridges” uit Jade Jackson haar spijt over een afgelopen liefdesrelatie en de daarbij onherstelbaar verbrande bruggen.

“Finish Line” is de eerste single uit het album en een echte country-tearjerker, mede geaccentueerd door de pedal steelgitaarklanken die Greg Leisz op onnavolgbare wijze speelt. De swingende countryrocker “Troubled End” met twangende gitaarklanken is een catchy niemendalletje dat een leuke brug vormt naar het nostalgisch terugblikkende “Good Time Gone”.

Alweer onuitstaanbaar liefdesverdriet vormt de basis van de tweede countrytearjerker “Salt To Sugar” en “No Guarantees” blijft de luisteraars nog eventjes in diezelfde, wat trieste sfeer houden. Maar dan slaat het optimisme en avonturisme toe bij Jade Jackson in de sterk op iets van Lucinda Williams lijkende song “Motorcycle”. De albumtiteltrack en emotioneel gebrachte ballad “Gilded” is ons favoriete liedje uit deze zeer aangenaam beluisterbare debuutplaat van Jade Jackson, een getalenteerde dame waar we ongetwijfeld in de volgende jaren nog vaak zullen van gaan horen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: ANTI-
distr.: [PIAS]

video