ANDY T BAND – DOUBLE STRIKE, featuring ALABAMA MIKE, NICK NIXON & ANSON FUNDERBURGH

 

 “ When blues men meet soul singers… “

Andy Talamantez, een blanke gitarist, laat zich op het podium aanspreken met de wat gemakkelijkere artiestennaam Andy “T”. Het is een naam die hij zichzelf gaf tijdens een tour met de West Coast blues gitarist en legende Robert Lee “Smokey” Wilson (1936-2015).

De eerste blues muziek die Andy in zijn kinderjaren hoorde was Britse blues. In de Ed Sullivan Show leerde hij Eric Clapton & Cream kennen en later Peter Green, Rory Gallagher, BB King, Albert Colins, Muddy Waters, Otis Rush, Magic Sam, T-Bone Walker en…

Tot 1996 speelde Andy in verschillende groepen in het Zuiden van California. In 1998 speelde hij samen met David William Kearny alias “Guitar Shorty” (°1939). Deze gitarist was bekend voor zijn speciale explosieve gitaarstijl en podium acrobatie. Gedurende de zeven jaren dat ze samen tourden, leerde Andy hoe hij de back up moest doen van een zanger en werkte hij aan zijn gitaartechniek. Zijn stijl is te vergelijken met die van de Texas’ blues gitarist Jimmie Vaughan en (de producer van het debuutalbum van de groep) Anson  Funderburgh.  Met “Smokey” Wilson nam Andy T in 2003 het album ‘Ready To Roll’ op. De jaren erna treedt Andy T op met Anson Funderburgh, Philip Walker, Charlie Musselwhite, Lonnie Brooks, Finis Tasby, William Clark, Rod Piazza, Kid Ramos, Kim Wilson en nog vele anderen.

Op zijn nieuwe album ‘Double Strike’ is Andy T featuring zangers Alabama Mike en Nick Nixon & gitarist / producer Anson Funderburg. Alabama Mike is een blueszanger en songwriter uit Alabama, die met zijn “old school” Chicagoblues al jaren indruk maakt, alhoewel zijn naam niet bij iedereen bekend is. Mike heeft alles van een volleerd en bevlogen bluesman. Met zijn krachtige soulvolle stem wekt hij datzelfde kerngevoel op als destijds zijn vader met kerkelijke gospelzang. Alabama Mike behoort tot de eersteklas muzikanten die elk op hun manier bijdragen tot de “homemade” snit van inventieve eerlijke Chicago blues.

Nick Nixon is geboren in Nashville, Tennessee. Hij startte als zanger in een zangkoor van de plaatselijke kerk, was even geïnteresseerd in opera, maar is uiteindelijk R&R en blues gaan zingen in clubs. Zijn eerste groep waarin hij zong is de R&R band King James & The Sceptres. In het begin van de jaren ’60 doet hij vooral ervaring op in Jefferson Street in Nashville, het centrum van de muziek business. Hier ontmoet hij Jimi Hendrix en Billy Cox, een van de basgitaristen van Jimi’s ‘Band Of Gipsy’s’. Nixon nam in de jaren ’70 albums op bij Chess Records en speelde lang met het gospel kwartet The New Imperials. Nixon vormt ook een duo Nick & Bayou. Andy T zag hoe Nick Nixon optrad, contacteerde hem en de samenwerking was gestart.

Anson Funderburgh tenslotte nog voor stellen is m.i. dan weer voor velen “overbodig”. Swoit! Wat nog kort te zeggen over James Anson Funderburgh (°1954, Texas)? Hij is al vanaf 1978 frontman van de groep The Rockets. Met deze groep bracht hij in 1981 het debuutalbum ‘Talk To You By Hand’ uit. In 1985 werd mondharmonicaspeler / zanger Sam Myers (Samuel Josepe Myers 1936-2006) uit Mississippi lid van de groep. Van het gitaarspel van deze Texaanse gitaarvirtuoos zeggen de kenners, dat hij het niveau haalt van grootheden als T-Bone Walker, Gatemouth Brown, Albert Collins… Anson Funderburgh speelde in 1981 ook gitaar op het album ‘Butt Rockin’’ van de Fabulous Thunderbirds.

Met Funderburgh als producer nam de Andy T Band in 2013 het debuutalbum ‘Drink Drank Drunk’ op. Het werd een verrassend album dat behoorlijk wat nadruk legt op de zang in de blues, wat niet zo gewoon is. Het album was éérst bedoeld als een vervolgalbum in de solo carrière van Andy T, maar is door zijn samenwerking met Nick Nixon een “Andy T – Nick Nixon Band” album geworden. Op zijn nieuwe album ‘Double Strike’ bestaat de line-up van de Andy T Band verder uit Larry Van Loon (piano, orgel), Jim Klinger (drums), Mike Flanigan (orgel), Johnny Bradley (bas), Greg Izor (harmonica) en The Texas Horns (Kaz Kazanov: tenor sax / Al Gomez: trumpet / John Mills: bari sax).

De dertien tracks van het album zijn netjes verdeeld over de twee zangers. Mike en Nick zingen elk zes nummers en het dertiende nummer (de shuffle “Mudslide”) is een instrumental. Alabama Mike opent met de gemoedelijke rocker “I Want You Bad”. Zijn hoge tenor stem past hier perfect bij de gitaar van Andy T en de sax van John Mills. In “Somebody Like You” leidt het orgel van Larry van Loon de dans. Mike Flanigin (gesteund door Greg Izor op harmonica) neemt deze taak over in de big band blues "'Sad Times". "Doin' Hard Time" en "Dream About You" laten ons dan weer de andere kant van de band horen. Mark Kazanoff schreef de afsluiter "Where Did Our Love Go Wrong", een door New Orléans geinspireerd nummer, dat duidelijk knipoogt naar Fats Domino. In de aangehaalde nummers maken we kennis met de brede bereik van Alabama Mike’s stem.

Nick Nixon werkt al langer samen met Mike T. Nixon is als zanger te horen op "Deep Inside". Hier krijgt hij de steun van Greg Izor op harmonica. Nixon covert twee nummers van legende Chuck Willis (1928-1958): het bekende “I Feel So Bad" en "Juanita", dat duidelijk een Texas blues draai kreeg. Verder stonder er ook nog “Deep Inside”, de Louisiana rumba "Drunk Or Sober", “Sweet Thing” en de vintage R&B "I Was Gonna Leave You" op zijn lijstje van zes.

Met ‘Double Strike’ scoort Andy T inderdaad “dubbel”. Want, wetende dat Nixon ook een uitstekend gitarist is, schittert hij hier als zanger naast “old school” Chicagoblues zanger Alabama Mike. Andy T (opnieuw met de hulp van Anson Funderburgh!) zet met ‘Double Strike’ een blues mijlpaal neer, die met een portie soul goed verankerd zit.

“ Andy T (again with the help of friend and producer / guitarist Anson Funderburgh!) with 'Double Strike' puts down a blues milestone, that is well-anchored with portions of soul... ”

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”I Want You Bad” [Tom Hambridge, Richard Fleming] – 02.”Somebody Like Youxx” [L. Van Loon] – 03.”Deep Inside” – 04.”Sweet thing” [James T Nixon] – 05.”I Feel So Bad” [Chuck Willis] – 06.”Juanita” [Chuck Willis] – 07.”Mudslide” [Anson Funderburgh] – 08.”Sad Times” [James T Nixon] – 09.”Doin’ Hard Time” [AT, Michael Benj    min, Anson Funderburgh] – 10.”Drunk or Sober” [Goree Carter] – 11.”I Was Gonna Leave You” – 12.”Dream About You” – 13.”Where Did Our Love Go Wrong” [Mark Kazanoff] – Music/Lyrics by Andy Talamantez, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Anson Funderburgh & Andy T

Album Line-up:
Andy “T” (Talamantez): guitar
Anson Funderburgh: guitar fills & 2nd solo (1), 2nd solo (9), lead guitar (11), rhythm guitar (13)
Alabama Mike: vocals (1,2,8,9,12,13)
(James) “Nick” Nixon: vocals (3-6,10,11)
Larry Van Loon: piano, Hammond B3
Mike Flanigan: Hammond B3 (8)
Johnny Bradley: string & electric bass
Jim Klinger: drums
Greg Izor: harmonica (3)
& The Texas Horns: Kaz Kazanov: tenor sax / Al Gomez: trumpet / John Mills: bari sax

Discography ‘Andy T (- Nick Nixon) Band’:
Double Strike [2017] | Numbers Man [2016] | Livin’ It Up [2014] | Drink Drank Drunk, feat. Anson Funderburgh [2013]
Discography Nick Nixon:
Black Down South [2005] | No End To The Blues [2001]
Discography ‘Smokey Wilson & The Andy T Band’:
Ready To Roll [2003]

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Andy T Band / American Showplace Music

video