OLD DOGS – VOLUMES ONE & TWO

‘Old Dogs’ was de als grap bedoelde groepsnaam voor een gelegenheidsformatie bestaande uit vier Amerikaanse countryvedetten. Die vier beroemdheden van de supergroep waren Mel Tillis, Bobby Bare, Jerry Reed en Waylon Jennings. Samen waren ze op het moment van de plaatopname meer dan 250 jaar oud, vandaar de wat cynische groepsnaam.

Ze brachten in 1998 twee albums uit met “Volume One” en “Volume Two” als titels. Bobby Bare nam de rol van producer waar en de liedjes werden afwisselend van leadzang voorzien door deze vier countryartiesten. De teksten en de muziek van de 21 liedjes op deze twee platen werd allemaal geschreven door de legendarische Amerikaanse dichter en songschrijver Shel Silverstein.

Silverstein schreef in zijn lange carrière ontzettend veel hits voor allerlei artiesten. De bekendste songs zijn zeker “Sylvia’s Mother”, “The Cover Of Rolling Stone” en vele andere hits van ‘Dr. Hook & The Medicine Show’, “The Ballad Of Lucy Jordan” van Marianne Faithful, naast “A Boy Named Sue” en “25 Minutes To Go” van Johnny Cash. Die laatste song is bij ouderen zeker ook gekend als “20 Minuten Geduld” van Will Tura, waarin een gevangene minuut per minuut aftelt naar zijn executie.

Maar ook Waylon Jennings en Bobby Bare brachten in hun lange muzikale carrière heel wat songs van de hand van Shel Silverstein, zoals o.a. op deze twee albums van ‘Old Dogs’. Beide platen werden nu door het voor zijn heruitgaven bekende platenlabel ‘Cherry Red Records’ gebundeld voor een nieuwe release op cd.

De liedjes op die albums hadden vooral het ouder worden en de ongemakken daarvan als onderwerp. De stille getuigen hiervan zijn songtitels als “Come Back When You’re Younger” (waarop zangeres Jessi Colter meezingt) , “I Don’t Do It No More”, “When I Was”, “Elvis Has Left The Building”, “I Never Expected (Living So Long)”, “Still Gonna Die” en “Time”. Een beetje obscuur aan dit alles is dat Shel Silverstein inderdaad op 69-jarige leeftijd stierf in mei 1999, amper 5 maanden nadat deze twee platen werden uitgebracht.

Beide platen werden helemaal live in de studio opgenomen met applaus van het aanwezige publiek tussen de liedjes door. Enkel het nummer “Still Gonna Die” werd later nog als single uitgebracht en op ‘YouTube’ kunt u nog een paar liedjes uit deze platen in een live uitvoering vinden, zoals bijvoorbeeld het hier toegevoegde “Rough On The Livin’” uit een toenmalige televisieshow.

We hoeven u allicht niet meer te vertellen dat deze opnieuw uitgebrachte cd van ‘Old Dogs’-platen een uniek document is geworden waarin vier countrygrootheden al hun muzikale energie en krachten samen bundelden om één van de leukste en meest humoristische platen aller tijden in het meestal over smart en leed handelende countrygenre te maken.

(valsam)

 TRACKLIST
OLD DOGS: VOLUME ONE
1. OLDDOGS
2. COMEBACKWHENYOU’REYOUNGER
3. IDON’TDOITNOMORE
4. SHE’DRATHERBEHOMELESS
5. CUTTHEMUSTARD
6. YOUNGMAN’SJOB
7. WHENIWAS
8. COUCHPOTATO
9. HARD WHEN IT AIN’T
10. JITTABUG
11. ME AND JIMMIE RODGERS

OLD DOGS: VOLUME TWO
12. ELVIS HAS LEFT THE BUILDING
13. WAIT UNTIL TOMORROW
14. I NEVER EXPECTED
15. EVER LOVIN’ MACHINE
16. SLAP MY FACE
17. OLD MAN’S BLUES
18. ROUGH ON THE LIVIN’
19. ALIMONY
20. STILL GONNA DIE
21. TIME

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video