JON STICKLEY TRIO – MAYBE BELIEVE

 

 “ Progressive instrumental bluegrass,
with jazz and punk elements featuring acoustic guitar,
violin and drums… “

Het Jon Stickley Trio is een muzikaal trio uit Asheville, North Carolina. Ze hebben hun muzikale roots in de tradities van de bluegrass, maar hun repertoire bevat ook Gypsy jazz en folk-punk elementen.

Na twee jaar intensief touren en voorzien van de nodige frisse en nieuwe ideeën, trok het trio opnieuw de (Echo Mountain) studio ’s in om hun nieuwe (hun derde) studio album ‘Maybe Believe’ met producer Dave King op te nemen. Het album is de opvolger, een vervolg, van het thema van ‘Lost at Last’ [2015]. Het is opnieuw een album met vooral originele composities. Enkel ”Jerusalem Ridge” (van Bill Monroe) ”Birdland Breakdown” (van John Reischman) en het melancholische ”Avril 14th” (van Richard James) zijn niet door Stickley geschreven. Aphex Twin, de alias van Richard David James is een Britse muzikant en producer. Door The Guardian werd hij in 2001 omschreven als de meest inventieve en invloedrijke muzikant binnen de hedendaagse elektronische muziek. Aphex Twin was een van de pioniers op het gebied van de Intelligent Dance Music (IDM). Hij kent dan ook talloze navolgers (lees: Jon Stickley) die hun werk door zijn muziek hebben laten inspireren. Lyndsay Pruett schreef ”The Price of Being Nice” en ”Lady Time”.

Het trio combineert op het album het flatpicking van Jon Stickley’s gitaar met de zwoele en wilde, maar geraffineerde melodieën van Lyndsay Pruett op viool en de diepe groove van Patrick Armitage op drums. Met ‘Maybe Believe’ slaat de band een nieuwe weg in. Het album is gemaakt met kwetsbare elementen, die hen geleid hebben naar nog niet ontgonnen, niet verwachte gebieden, maar die echter nog steeds de Jon Stickley’s signature bevatten.

Het heel rustige ”Jewels” opent het album als een wiegelied. ”Playpeople”, dat al na twee minuten volgt,is een typische, herkenbare Stickley bluegrass compositie en in ”Almost With You” hypnotiseert Lyndsay ons met haar viool. Op ”Slow Burn”, een nummer met (naar het einde toe) een bluesy gedeelte,demonstreert Stickley zijn (reeds genoemde en van eerdere albums gekende) flatpicking stijl. In ”Cecil” en ”Microbruise” zitten meerdere stijlen als newgrass, hard rock en klassieke muziek vervat. Ook in ”Mt. Sandia Swing” en de afsluiter “Lady Time” zijn deze genre-overlappingen uitgebreid te horen.

Met ‘Maybe Believe’ bevestigt het Jon Stickley Trio zijn status van vernieuwers. Ze blijven een vooruit en breed denkend akoestisch ensemble, dat met één voet in de traditionele muziek, en met de andere voet in bluegrass staat, maar plaats laat voor andere genres als avant garde, punk en hip hop. Een mix van dit alles kan je horen op ‘Maybe Believe’. Het album is vernieuwend, maar blijft voor Jon Stickley fans herkenbaar.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Jewels” – 02.”Playpeople” – 03.”Almost With You” – 04.”Slow Burn” – 05.”Jerusalem Ridge” [Bill Monroe] – 06.”Avril 14th” [Richard James aka Aphex Twin] – 07.”Cecil” – 08.”Microbruise” – 09.”The Price of Being Nice”* – 10.”Mt. Sandia Swing” – 11.”Birdland Breakdown” [John Reischman] – 12.”Lady Time”* – Music/Lyrics by Jon Stickley & Lyndsay Pruett*, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Dave King

Album Line-up:
Jon Stickley: guitar
Lyndsay Pruett: violin
Patrick Armitage: drums

Discography John Stickley Trio:
Maybe Believe [2017] | Triangular, EP,5# [2016] | Lost At Last [2015] | JS3 [2012] | Stickley, EP,7# [2008] | Lions [2008]

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video