JOHN STATZ – THE FIRE SERMON

De uit Denver, Colorado afkomstige Amerikaanse folkzanger en songwriter John Statz passeert hier bij ‘Rootstime’ voor de derde keer met één van zijn albums. Dat gebeurde voor het eerst in 2012 toen ik de door Americana-vedette Bo Ramsey geproduceerde plaat “Old Fashioned” onder de loep mocht houden. In 2015 was het collega Dani Heyvaert die uitsluitend positieve commentaren voorzag over de toen pas verschenen cd “Tulsa”, die geproduceerd werd door de Amerikaanse folk- en countryster Jeffrey Foucault.

Helemaal onbekend is deze in Wisconsin geboren muzikant dus niet meer voor ons, hoewel hij naast deze twee vernoemde platen eerder al vijf andere cd’s in zijn discografie had opgenomen met het in 2006 op de markt verschenen album “Dusk Came Slow” als officiële debuutplaat. Vijf plus twee is zeven albums in totaal en daar kan nu een achtste exemplaar aan toegevoegd worden, want “The Fire Sermon” is op onze redactie aanbeland en de tien songs op deze nieuwe plaat vragen met aandrang om van onze mening te worden voorzien.

We kunnen al meteen stellen dat John Statz ons ook deze keer niet heeft ontgoocheld, maar eerder verrast door de progressie die deze getalenteerde singer-songwriter nog altijd weet te maken. Hij selecteerde één nummer van een andere artiest om voor “The Fire Sermon” te coveren en wat voor een keuze was dat. Het prachtige liedje “Bad Man” uit de in 2014 verschenen plaat “The River Runs North” van de Australische folkzangeres Caitlin Harnett veranderde van banjobegeleiding in de originele versie naar akoestische gitaar voor deze uitvoering van John Statz. De song wordt daardoor nog sterker en is één van de absolute hoogtepunten op “The Fire Sermon”.

Maar dat doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van de eigen composities die John Statz voor deze plaat heeft geschreven. De eveneens uit Denver afkomstige popzangeres Megan Burtt speelt mee op akoestische gitaar en piano, zingt de vrouwelijke backing vocals en acteert als producer van dit album. Julian Peterson speelt op mandoline en elektrische gitaar en Patrick Lee is de vaste man achter de toetsen van piano en orgel. De ritmesectie wordt verzorgd door Casey Sidwell op basgitaar en Brandon Meagher op drums. Beth Rosbach speelt daarenboven in enkele tracks mee op cello.

In de liedjes op deze cd bezingt John Statz allerlei soorten relaties in diverse stadia, gaande van pure verliefdheid over een solide liefdesrelatie tot de moeilijke situatie waarin de wegen van een paar uit elkaar dreigen te gaan. Het ritmische openingsnummer “Cashmere” zet de toon voor dit album, waarna “Phone Rings” een zachtjes rockende brug vormt naar het emotionele “We Never Talked”.

De verhalen vertellende troubadour in John Statz is vooral hoorbaar in de song “Independence Pass” (zie akoestische live versie op video) en in het wat later volgende “Tell Yourself The Truth”. “Red Rose Motel” is dan weer een swingende rocksong met knap honky-tonk pianowerk van Megan Burtt. Het contrast met de daarop volgende emo-ballad in het schitterende “Long Time” en het enkel met akoestische gitaar in de begeleiding gebrachte “With Some Horses” kon bijna niet groter zijn. In deze twee songs komt de geest van Townes Van Zandt tevreden en goedkeurend om de hoek kijken.

Dit alweer schitterende album van John Statz wordt afgesloten met “Tell Yourself The Truth”, een wat uit de band springende groovy soul-funksong en het definitieve einde krijgen we met een ook wat van de rest afwijkend nummer dat “Two Weeks” als titel meekreeg. Ik zei het vijf jaar geleden al en kan het nu alleen nog maar eens herhalen: deze John Statz is een groot muzikaal talent dat nu toch wel eens internationale roem en erkenning verdient.

(valsam)
“Please let me know if you can find a weak song amongst the ten tracks on the latest album ‘The Fire Sermon’ of singer-songwriter John Statz from Denver, Colorado, because I can’t think of any such track. I would, however, like to highlight some absolute favourite songs like ‘We Never Talked’, ‘Long Time’ and his great cover version of Caitlin Harnett’s hit song ‘Bad Man’.“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JOHN STATZ
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Why River Records
Info: Hemifran

video