GUS McKAY – TALISMAN

Gus McKay is een gevestige singer-songwriter uit Fremantle in West-Australië die al meer dan 20 jaar succesvol actief is als performer en muzikant. Hij speelt zijn folk- en bluescomposities zelf vooral op akoestische gitaar, bluesmondharmonica en tenorsaxofoon en hij doet dit zowel in lokale bandjes en als soloartiest. Sinds 1990 heeft hij vier albums uitgebracht met "All About Flight“ in 1990, "Grinn“ in 1994, "Roadrunner Blues“ in 2010 en "Saltflat Blues“ in 2013.

Nu is daar een vijfde plaat aan toegevoegd met "Talisman“, een tien nieuwe, zelf gecomponeerde songs bevattend album. Bij de opname van deze cd kreeg Gus McKay instrumentale steun van twee multi-instrumentalisten: Phil Waldron op basgitaar pedal steel, bouzouki, banjo, viool, trompet en cello en Ronan Charles op drums, keyboards, tenorsaxofoon en taishokoto, een Japans snareninstrument.

De inspiratie voor zijn liedjes haalde Gus McKay o.a. bij folkartiesten als Chris Whitley, David Crosby en Donald Fagen, naast bluesmuzikanten als Tony Joe White, Freddie King, Little Walter en Howling Wolf. Of we deze invloeden kunnen terug horen in de songs op "Talisman“ kunnen we alleen maar bevestigend beantwoorden. Laid back bluestracks als "Art Of Living“, "Fallen Down“ en "Hundred Acres“ zijn onmiskenbaar geïnspireerd op de oude Deltablues.

Bij "Piawaning Suit“ moeten we eventjes denken aan ‘Seasick Steve‘, maar dat verandert alweer gauw als we de old time blues en de slide gitaar terughoren in tracks als "The Man“, "Bohemian Life“ en "Murchison Sequel“. Wij zijn vooral even blijven hangen bij twee tracks die we aan het einde van dit album te horen krijgen: "Gingin Morning“ en "Last Dance“.

Of "Talisman“ uiteindelijk de geluksbrenger zal zijn voor Gus McKay moet de toekomst nog uitwijzen, maar dat hij met deze songs overal in de wereld terecht kan hoeft niet in vraag gesteld te worden. Een tripje naar Europa en meer specifiek voor optredens in de Benelux kunnen we hem dan ook warm aanbevelen.

(valsam)
“If ‘Talisman’ will be bringing the expected magical luck to the Western Australian singer-songwriter Gus McKay needs to be awaited. But his old time blues songs on this record will be warmly welcomed at live performances in Europe where this music style still has many fans.“ – www.rootstime.be

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: GUS McKAY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Roling Plains Media
Info: Hemifran