ANNIE GALLUP – LUCY REMEMBERS HER FATHER

Samen met producer en multi-instrumentalist Peter Gallway vormt de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Annie Gallup sinds begin 2010 het folkduo ‘Hat Check Girl’. Daarmee heeft ze tot op heden zes albums uitgebracht met “Two Sides To Every Story” als meest recente release en in februari 2017 nog op deze pagina’s voor u gerecenseerd. Op 1 maart 2014 werden Annie en Peter ook een samen musicerend echtpaar.

Maar deze in Santa Barbara, Californië wonende artieste begon haar zangcarrière al in 1994 toen haar eerste soloalbum “Cause And Effect” op de markt kwam. Sindsdien heeft Annie Gallup in totaal al veertien platen uitgebracht. In 2015 was dat het album “Ghost” en nu is er alweer een prachtige opvolger in de vorm van de cd “Lucy Remembers Her Father”.

Annie Gallup schreef twaalf nieuwe songs voor deze zelf geproduceerde plaat en ze bespeelt hierbij akoestische en elektrische gitaar, naast lap steelgitaar en ukelele, terwijl haar onmisbare partner-in-crime Peter Gallway op basgitaar en keyboards speelt. De veelzijdigheid van deze singer-songwriter is telkens weer een verrassing voor de luisteraars en haar creativiteit bij het schrijven van betekenisvolle teksten voor haar liedjes lijkt wel onuitputbaar.

De instrumentatie bij de liedjes is haast altijd sober, intiem en minimalistisch en net daardoor wondermooi en haar betoverende stem centraal plaatsend. Inhoudelijk variëren de songs tussen verhalen over een kwetsbare breekbaarheid, de vergankelijkheid der dingen, het familieleven, de drang om te overleven en natuurlijk ook over het meest bezongen onderwerp ter wereld: de liefde.

Op fluisterende wijze begint Annie Gallup op deze cd met het korte, maar heel mooie liedje “Paper”. Het lichtjes hese element in haar stem roept bij ons soms herinneringen op aan Marianne Faithful, maar bij Annie Gallup klinkt dit niet zo rauw, eerder lieflijk zoals ook Joni Mitchell zingt.

“Loyalty”, “Bluebird”, het uitsluitend met ukelele begeleide “Strange”, de albumtiteltrack “Lucy Remembers Her Father” en afsluiter “Luminary” zijn stuk voor stuk onmiskenbare Annie Gallup-songs. Het desolaat klinkende “Coyote Highway”, “All The Money In The World”, “Story” en “Being Her Child” zijn dan weer ‘spoken word’-verhalen met enkel wat ijle lapsteelklanken in de begeleiding.

Onze favoriete song op deze plaat is echter het van een Franse titel voorziene nummer “Il Ne M’aimera Jamais” dat voor het overige toch volledig in het Engels wordt gezongen. De instrumentatie bij dit liedje lijkt wel door Daniel Lanois verzorgd te zijn, maar het is wel degelijk Annie Gallup zelf die dit heerlijk staaltje muziek op haar pedal steelgitaar heeft ingespeeld.

Het mysterieuze aspect in haar zangstijl blijft de aandacht van de luisteraar opeisen en aan het einde van deze plaat is er een gevoel van rust en ingetogenheid waarneembaar door de intimiteit die in zowat elke song is terug te vinden. “Lucy Remembers Her Father” van Annie Gallup is alweer een warm te koesteren plaat van deze geniale zangeres en songschrijfster bij wie de inspiratiebron nooit lijkt opgedroogd te raken.

(valsam)
“The mysterious aspect in the singing and the spoken word songs from the Californian singer-songwriter Annie Gallup grabs the listener’s attention from start to end. Her latest record ‘Lucy Remembers Her Father’ is once again an album to cherish and it will provide you with ease, modesty and intimacy.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Gallway Bay Music
Info: Hemifran