JIM KEAVENY - PUT IT TOGETHER

 

We moesten er jaar of drie op wachten, op deze nieuwe van Jim Keaveny maar om maar meteen een cliché van stal te halen: het was de moeite van het wachten meer dan waard. Deze “Put It Together” is, voor zover we de tel goed bijgehouden hebben, de zesde plaat onder eigen naam van Jim, die sommigen nog zullen kennen als één van The Rogues, maar die hier in onze contreien sinds hij in 2010 in de Lage Landen toerde, naar aanleiding van “Music Man”, dat toen zijn jongste plaat was.

Was dat al een heel fijne plaat, dan konden we er met zijn allen niet omheen, dat “Out of Time” van drie jaar geleden nog een flinke stap vooruit was en nu, nog eens drie jaar verder, kan ik al van bij de inleiding stellen dat “Put It Together” delicaatste tussenstop van Jim is, in zijn aanloop naar het absolute, totale meesterwerk dat hij duidelijk in zich heeft, maar nog niet maakte.

Jim trok zich een jaar of acht geleden terug uit de echt bewoonde wereld en ging met z’n geliefde Anna Oakley -die trouwens ook de graphics voor deze CD voor haar rekening nam- in de buurt van Terlingua wonen, in een piepklein, zelf gebouwd huisje, helemaal off-the-grid, zoals dat heet. Bij ons zouden we zeggen “zonder water of elektriciteit” en het geeft de vastberadenheid aan, waarmee Jim zijn muzikale droom najaagt: letterlijk alles moet wijken voor de muziek en voor de songs, die ook op deze plaat de typische Keaveny-stempel dragen. Jim is namelijk een steengoede observator en vooral een storyteller van de zuiverste soort en, zoals u weet, zijn dat mensen, die nu eenmaal de gave hebben om in quasi elke situatie de aanzet tot een song te zien.

Hoewel de songs allemaal uit Jim’s pen komen, is de plaat toch ook het resultaat van de samenwerking met muzikant en producer Bill Palmer. De geest van de woestijn en de nabijheid zijn in heel veel van de songs voelbaar, niet alleen door het gebruik van een aantal mariachi-arrangementen, maar ook in de loomheid, het trage ritme waarmee veel nummers uitgerust zijn.

De gitaren huilen op de wijze van Cooder’s “Paris, Texas”, de trompetten (van Eric Ortiz) schallen als van nature vrolijk, de accordeonklanken (van David Barclay Gomez) en de Calexico-gitaar (van Noah Martinez) doen de rest. Van punk tot folk, van rock tot country, het zit er allemaal in en volgens mij waart de zustergeest van die van John Prine ergens op de plaat rond, al kun je, in een setting als deze, natuurlijk ook niet om Jerry Jeff Walker en -wat mij betreft- James Talley heen.

Ik kon niet meteen youtubefilmpjes vinden om te onderstrepen wat ik bedoel, maar op de website van CDBaby kun je korte fragmentjes horen van elk van de songs en dan mag ik u van harte “Check You Out”,”Limbo and Grim”,”Leave This Town” en vooral “Is It You” aanbevelen. Vooral die laatste song heeft alles in zich, wat deze plaat aan bijzonders te bieden heeft. Wat u ook zeker eens moet doen is op floortje.vara.nl de schitterende reportage bekijken, die Floortje Dessing over Jim en zijn bijzondere huisje maakte. En daarna deze heerlijke plaat nog eens daarna nog eens beluisteren !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video