SWANS – THE GREAT ANNIHILATOR / DRAINLAND (REMASTERED EDITION 2017)

Michael Gira, frontman van de New Yorkse experimentele rockband, Swans, staat sinds zijn in 1982 gestarte muzikale carrière niet enkel geboekstaafd als ambitieuze, muzikale vernieuwer, die je live liefst met je rug tegen de decibelmuur drukt, hij is ook een klankperfectionist, die zijn zeer gelaagde sound, zeker op plaat, ongelooflijk rijk gedetailleerd en toch subtiel en intiem kan laten klinken. Je mag er prat op gaan dat het voor hem bijna een droom was die in vervulling ging, toen drummer Bill Rieflin de originele tapes van het uit 1995 daterende album “The Great Annihilator” toevallig terugvond. Daarom mogen we nu van een perfecte, hedendaagse remix genieten en krijgen er als extraatje nog Michael Gira’s eerste solo-album “Drainland” bovenop.

De opnames van “The Great Annihilator” verliepen destijds wegens tijds- en geldgebrek, alles behalve naar wens en als je het originele, roestig klinkende en in echo badende album vergelijkt met de huidige versie, lijkt er wel een nieuwe wereld open te gaan. Net zoals de albums, “ My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky “ (2010), “ The Seer “ (2012), “ To Be Kind “ (2014) en “ The Glowing Man“ (2016), die na de dertienjarige split van de band uitkwamen, geeft het album bij elke beluistering meer en meer geheimen prijs en kan je genieten van een zowel gedetailleerde als subtiele gelaagdheid van klanken, die Gira samen met Doug Henderson uit elk nummer weet te puren.

“The Great Annihilator” sluit wel degelijk compromissen qua sound, weg van de brutale, snijdende rocksound van de beginjaren, maar slaat tegelijkertijd moeiteloos de brug met de huidige albums van Swans. Het is een stilistisch heel afwisselend en toegankelijk album, dat toch voor de honderd procent Swans klinkt. Met het donker rockende, in groezige disto-gitaren gedrenkte “Celebrity Lifestyle” lijkt Gira wel naar de rockcharts te mikken en met de spookie instrumental “In” en het obscure “She Lives” borrelen zelfs de mysterieuze alt-country klanken van 16 Horsepower naar boven. Het percussieve drammerige, met gierende synthesizers doorkruiste “I Am The Sun”, klinkt dan weer dominant en dreigend met de stuwende gitaarritmes in combinatie met het duellerende achtergrondkoor. “Mind/ Body/Light/Sound” laat met de hakkende percussie wat industrial opborrelen en drijft in het refrein op een geheimzinnig koortje , dat in het statige “My Burried” zelfs een hoofdrol mag opeisen. “Warm” wordt dan weer teder ingeleid door een helder twinkelende piano en bouwt dan op naar een sacraal hoogtepunt, met een schitterende, plechtige zangpartij, opwellend in een instrumentaal crescendo. Met maar liefst zeventien songs sluit het album waardig af met een live versie van “I Am The Sun”.

Als presentje krijg je nog het eveneens remastered eerste solo-album van Michael Gira, “Drainland” erbij, dat op de dubbele cd-versie als extra cd wordt aangeboden en op de dubbele vinyl versie als mp3 download. Het album werd in dezelfde periode opgenomen en uitgebracht en is daarom een interessant vergelijkingspunt. Je hoort dan ook duidelijk de aanknopingspunten met Swans, ook in deze meer spaarzame composities. Gira is en blijft een genie, die experiment toch weet te koppelen aan toegankelijkheid en de gevoelige accenten steeds juist weet te plaatsen.

Voor de late ontdekkers van Swans of Michael Gira is deze remastered edition een perfect visitekaartje. De trouwe fans kunnen heerlijk genieten van de perfecte mix die duidelijk de originele overstijgt. “The Great Annihilator” geeft je met zijn broertje “Drainland” dus the best of both worlds: een absolute aanrader.

Yvo Zels

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Young God Records
Distr.: PIAS

video