IAIN MATTHEWS – WALKING A CHANGING LINE / THE SONGS OF JULES SHEAR (2 CD’S)

Bij het verhaal over het heruitgebrachte album “Walking A Changing Line” van Iain Matthews, de in Nederland wonende Engelse singer-songwriter en voormalig frontman van de legendarische band ‘Fairport Convention’, hoort eigenlijk eerst een woordje uitleg over een andere singer-songwriter. De subtitel van deze voor het eerst in 1988 op de markt verschenen plaat is namelijk ‘The Songs Of Jules Shear’ en die man was in die tijd een opvallende figuur.

Deze Amerikaanse gitarist en singer-songwriter van folk- en popsongs werd in Pittsburgh geboren in 1952 en zal in de muziekgeschiedenis vooral (h)erkend worden als de componist van drie wereldhits: “All Through The Night” van Cyndi Lauper uit 1984, “If She Knew What She Wants” van meidengroep ‘The Bangles’ uit 1986 en “Whispering Your Name” van Alison Moyet in 1994.

In Jules Shear’s eerste groepje ‘Funky Kings’ zat nog een andere bij ‘Rootstime’ bekende artiest, namelijk Jack Tempchin, maar het langst maakte hij deel uit van de groep ‘Jules And The Polar Bears’. Shear had een langdurige relatie met de later beroemd geworden zangeres Aimee Mann, maar is dezer dagen nog steeds getrouwd met zangeres Pal Shazar met wie hij in 2013 nog het album “Shear Shazar” uitbracht.

De nu bijna 71-jarige Iain Matthews had zoveel respect voor het werk van Jules Shear dat hij in 1988 het conceptalbum “Walking A Changing Line “uitbracht met uitsluitend liedjes die door Shear werden gecomponeerd, maar die het jammer genoeg nooit verder dan een ‘obscure hitstatus’ hebben geschopt. Matthews creëerde door keyboards en synthesizer gedomineerde arrangementen rond twaalf songs van Jules Shear. Sommige van die nummers waren toen zelfs nog nooit door Shear zelf opgenomen of uitgebracht.

Dit album werd nu opnieuw op de markt gebracht door het daarin gespecialiseerde Duitse platenlabel ‘M.i.G.-Music’ in een gedigitaliseerde en geremasterde versie. Het werd bovendien uitgebreid tot een dubbel-cd met naast de twaalf originele nummers ook nog twee bonustracks en een tweede schijfje met demo’s en live opnamen van dezelfde songs met telkens het sublieme zangwerk van Iain Matthews centraal bij deze liedjes.

Bij de mooiste tracks rekenen wij “Standing Still”, “Following Every Finger”, “On Squirrel Hill”, “Shadows Break” en het van een pakkende tekst voorziene “Only A Motion” en “Alive Alone”, maar ook alle andere nummers op deze cd’s mogen best gehoord worden. Kers op de taart is het zestien pagina’s tellende cd-boekje met een persoonlijk verhaal van Iain Matthews over de totstandkoming van dit album en over zijn bewondering van het werk van Jules Shear, die op zijn beurt ook een kort dankwoordje in het boekje mocht schrijven.

(valsam)

Tracklist:
CD1

Dream Sequence
Standing Still
Except For A Tear
Following Every Finger
Alive Alone
Smell Of Home
On Squirrel Hill
Shadows Break
This Fabrication
Lovers By Rote
Only A Motion
Why Fight
Your Heart Again (demo)
Action And Intent (demo)

CD2
Except For A Tear (demo)
Following Every Finger (demo)
Loves By Rote (demo)
On Squirrel Hill (demo)
Only A Motion (demo)
Shadows Break (demo)
Smell Of Home (demo)
Steady (demo)
Still I See You (demo)
This Fabrication (demo)
Too Hard Too Soon (demo)
What The Wanter Wants (demo)
Why Fight (demo)
Alive Alone (Live)
Except For A Tear (Live)
Following Every Finger (Live)
On Squirrrel Hill (Live)
Shadows Break (Live)
Standing Still (Live)

Artiest info
Website  
 

Label: M.i.G.-Music