DIE ANARCHISTISCHE ABENDUNTERHALTUNG – HINEININTERPRETIERUNG

1 mei 1992 is de heuglijke geboortedatum van de Antwerpse muziekformatie ‘DAAU’, staande voor ‘Die Anarchistische Abendunterhaltung’, een naam die ze ontleenden aan de in 1927 gepubliceerde roman ‘Der Steppenwolf’ van de Duitse auteur Herman Hesse. De samenstelling en oprichters van ‘DAAU’ indertijd waren violist Buni Lenski, cellist Simon Lenski, klarinetspeler Han Stubbe en accordeonist Roel Van Camp.

In 2006 stopte Buni Lenski met optreden, maar toen hadden er zich al enkele andere muzikanten tijdelijk of permanent bij de groep aangesloten. 25 jaar na de oprichting is ‘DAAU’ nog altijd een kwartet met naast de drie resterende oprichters enkel contrabassist Hannes D’Hoine die sinds 2006 als vervanger voor Buni Lenski bij ‘DAAU’ aansloot.

In die kwarteeuw werden er negen albums uitgebracht en de formatie speelde meer dan 700 live-concerten. Eind maart zal een twintig nummers tellend jubileumalbum uitgebracht worden onder de titel “Hineininterpretierung”, goed voor een uurtje typische nummers van deze groep. Voor de hernieuwde opname van die songs werd een beroep gedaan op een serie topmuzikanten uit de Belgische muziekwereld en de producer van het geheel is de Antwerpse muzikant Rudy Trouvé.(ex-gitarist bij ‘dEUS’, ‘Kiss My Jazz’ en ‘Dead Man Ray’).

De mix van korte soundscapes en langere ‘avant garde’-nummers neemt de luisteraar mee doorheen de 25 jaar die ‘DAAU’ met vallen en opstaan heeft doorgemaakt. Het gaat bijna uitsluitend om eigen composities van de bandleden die in de herfst van vorig jaar in de Antwerpse opnamestudio ‘Finster’ opnieuw werden opgenomen.

De meeste tracks op deze cd zijn geheel instrumentaal, maar waar er vocalen te horen zijn, nemen Gunter Nagels (op 4 songs), Yamina Takkatz (bij “Orange”), Jessica Empain (bij “Red”) of Saar Van De Leest, Roos Janssens en Griet Van Nieuwenborgh (bij “Red” en bij het door gastartiest en blueslegende Roland Van Campenhout van woorden voorziene “Oliphant”) die taak voor hun rekening.

‘DAAU’ zult u waarschijnlijk nooit in de hitlijsten gaan tegenkomen, maar deze formatie heeft doorheen de voorbije 25 jaar wel een heel trouw publiek rondom zich weten te verzamelen. Dat zijn muziekliefhebbers die de release van dit album “Hineininterpretierung” zeker als een heuglijke gebeurtenis zullen ervaren en samen met ons de leden van dit kwartet nog een tweede kwarteeuw muzikaal plezier zullen toewensen.

(valsam)

4 mei: Reflektor, Luik, BE
12 mei : De Studio, Antwerpen, BE
25 mei: EKKO, Utrecht, NL
15 juli: Gent Jazz, Gent, BE
23 juli: Wonderfeel, ’s-Graveland, NL
4 augustus: Dranouter Festival, Heuvelland, BE
Artiest info
Website  
 

Label: Waste My Record

video