RIVER ZYDECO BAND – DOWN THE LINE

 

 “ Louisiana Zydeco spiced with Dutch Swamp flavor… “

De ‘River Zydeco Band’ (we kennen ze uiteraard nog van in Swing Wespelaar 2002!) is een Nederlandse zydeco / cajun band, die in 1992 opgericht werd. Op hun website vind je de volgende info: “Nabij de “Biesbosch” het enige moeras gebied In Nederland, ligt het dorpje Raamsdonk. De Raamsdonkse Swamp-Studio is de thuisbasis van de band. De RZB bestaat uit 7 muzikanten en tijdens grotere evenementen of op verzoek, wordt de band versterkt door de ‘Zydeco-singers’ backing vocals…”

Zydeco (dixit Wikipedia) is een muziek vorm die ontstond in het begin van de 20ste eeuw onder de Creoolse bevolking van Zuidwest Louisiana, onder invloed van de Frans sprekende Cajuns. De muziek is hevig gesyncopeerd, en meestal in uptempo, en ze wordt gedomineerd door de accordeon (en/of de melodeon) en een soort wasbord dat rub-board of frottoir genoemd wordt. Verder gebruikt men ook drums, gitaar, koperblazers en basgitaar. Het genre ontstond als een samensmelting van traditionele Cajun muziek met Afrikaans-Amerikaanse tradities, welke ook de basis waren van de R&B en de Blues. Amede Ardoin maakte de eerste opnamen van wat later zydeco zou worden genoemd in 1928. De muziek raakte in het midden van de jaren vijftig breder bekend dankzij Clifton Chenier (bijnaam "The King of Zydeco") en Boozoo Chavis. Jonge zydecomuzikanten zoals Chubby Carrier, CJ Chenier (zoon van Clifton Chenier, die in 1987 overleed) en Rosie LeDet kwamen op in de jaren negentig.

Verder nog dit interessant detail over de herkomst van het woord “zydeco”. Zo zou het woord ontleend zijn aan de Franse uitdrukking “Les haricots sont pas salés”. 'Les haricots' klinkt als 'lèzarico' waaruit zich 'zarico en 'zodico' ontwikkelden, wat later in gesproken taal 'zydico' werd. Mogelijk wordt hier bedoeld: 'ik heb geen zout om de bonen op smaak te brengen, zo arm ben ik'.

De ‘River Zydeco Band’ zijn: Frits Loonen (drums), Wil de Wijs (bas, zang), Bob Van Dinther (le ad gitaar), Edwin Balogh (akoestische gitaar, zang), Peter Schipperen (zang), Cees Emmen (wasbord, zang) & Jo van Strien (accordeon) - Backing vocals: Mirjam Balogh Langendoen, Evy Boons & Myriam Bogers. Vanaf 1992, na het eerste concert van de River Zydeco Band, besloten een aantal muziekvrienden het eerste Internationale “Cajun en Zydeco Festival” te organiseren in Raamsdonksveer, dat nog steeds ieder jaar “ZydecoZity” wordt.

Voor het album “Down The Line” schreef zanger/gitarist Edwin Balogh (in samenwerking met Cees Emmen, die de Franse tekst voor “Catherine Le Bleu” schreef) de nieuwe songs. Ze werkten hier twee jaar aan, wat resulteerde in twaalf songs. Het album bestaat niet alleen uit cajun en zydeco muziek geïnspireerd door de klassiekers uit Louisiana, maar bevat eigen songs, waarvan je de muziek eerder zou typeren als roots, blues, jazz of zelfs pop! Teksten met een eigen boodschap en emoties, gemaakt met passie en de overduidelijke liefde voor deze muziek. Drie nummers werden opgenomen met een blazerssectie, wat de muziek tilt in de richting van Buckwheat Zydeco. Hier moet je weten, dat Buckwheat Zydeco de artiestennaam is van Stanley Dural Jr., een Amerikaanse accordeonist en zydeco muzikant. Hij is een artiest die met zijn band ‘Ils Son Partis Band’ (met dito blazers) kan rekenen op behoorlijk wat mainstream succes.

Steeds meer Europese bands spelen de Zydeco roots muziek met een hedendaagse sound, zo ook de River Zydeco Band. Bedoelde invloeden zijn o.a. te horen in ”Long Time Ago” (country, rock), ”Dance The Zydeco” (swing, New Orléans) en in een van de nummers met brass band, ”I Wanna Go” (pop, rock). De ballade ”Ode To You” bulkt van de emoties, die door de sax van Peter Schipperen en het accordeon van Jo van Strien warm ingekleurd worden. Cees Emmen schreef de tekst van ”Catherine Le Blue”, over intriges, jaloezie en een broche die het leven van Catherine redt... Als je voor hedendaagse zydeco verkiest of wil dansen, moet je kiezen voor ”I Don’t Mind” (met een knap solerende Bob Van Dinther), of voor de afsluiter ”Zydeco River”...

2017 is voor de River Zydeco Band een (zilveren) jubileum jaar. Met hun album “Down The Line”, zetten ze zich alvast positief in de kijker. Ben je liefhebber van Zydeco en Cajun, of wil je een album in huis hebben met een portie “feel good” muziek (dat heel eigentijds klinkt), ga dan voor “Down The Line” van de River Zydeco Band!

“ Let’s ALL Zydeco!... “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Down The Line” - 2”Long Time Ago” - 3”Dance The Zydeco” - 4”Hail To Your Beauty” - 5”Zydekosis” - 6”Ode To You” - 7”I Wanna Go” - 8”Catherine Le Blue” [Lyrics: Cees Emmen] - 9”I Don’t Mind” - 10”Vampire Fais Do” - 11”Don’t You Take My Love Away” - 12”Zydeco River” – Music / Lyrics by Edwin Balogh, and/or as [noted] ℗ 2016 – Produced by Edwin Balogh & River Zydeco Band

Album Line-up ‘River Zydeco Band’:
Drums: Frits Loonen
Bass / Vocals: Wil de Wijs
Lead guitar: Bob Van Dinther
Acoustic guitar / Vocals: Edwin Balogh
Sax: Peter Schipperen
Rubboard / Vocals: Cees Emmen
Accordion: Jo van Strien
Backing vocals: Mirjam Balogh Langendoen, Evy Boons, Myriam Bogers
Additional musicians:
Lead guitar: Peter Rasenberg
Drums: Stephen Van Haestregt
Brass section: Michiel Sonnevijlle, Peter Van Steen, Jurgen Feskens, Peter Schipperen, Koen Smits, Robin Rombouts

Discography ‘River Zydeco Band’:
2016 – Down The Line / 2003 – Zydeco Zity / 1996 – Et Toi, Amigo

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Silvox Records
Distr.: Sonic RendezVous

video