ROY BUCHANAN – LOADING ZONE / YOU’RE NOT ALONE

 

 

 

(Leroy Buchanon: 1939-1988)

 “ The man who tumbled the Stones down… “

Leroy (Roy) Buchanon (van opleiding kapper!) was een Amerikaans singer-songwriter / blues gitarist. Hij is geboren in 1939 in Ozark, Arkansas. Hij stierf in 1988 nadat hij was aangehouden voor openbare dronkenschap (na een huiselijke ruzie) in een cel in Fairfax, Virginia, “officieel” door zelfdoding.

Buchanon was een baanbreker op het gebied van de Telecaster sound. De Fender Telecaster (de “Tele” van ontwerper Leo Fender ) was wereldwijd de eerste met succes gecommercialiseerde elektrische gitaar, die door zijn eenvoudige en effectieve design en sound revolutionair, baanbrekend en trendsettend was. De Broadcaster werd in 1950 voor het eerst op de markt gebracht. Buchanon speede op een Fender Telecaster uit 1953 met serie nummer 2324, die de bijnaam "Nancy" kreeg.

Buchanan was zowel sideman als solo artiest, had tot in de zomer van 1972 (nog) geen platencontract, maar speelde wel al voor een uitverkochte Carnegie Hall in NY. Buchanan nam voor Polydor vijf albums op, waarvan ‘Second Album’ [1973] goud haalde. ‘Loading Zone’ [1977], een van de drie albums die hij opnam voor Atlantic Records, haalde ook goud. Buchanan stopte in 1981 met opnemen en zweerde om enkel nog naar de studio terug te gaan, indien hij zijn eigen muziek, op zijn eigen manier kon opnemen. Vier jaren later, nam hij voor Alligator Records ‘When a Guitar Plays the Blues’ [1985] op. Zijn tweede Alligator album ‘Dancing on the Edge (met als gastzanger Delbert McClinton) kwam uit in 1986. Zijn laatste album ‘Hot Wires’ kwam uit in 1987. Twee solo albums haalden de Billboard chart. Buchanon was nooit een uitgesproken ster, maar zijn gitaarstijl wordt nog steeds heel hoog aangeschreven. Voor Guitar Player behoort hij bij de "50 Greatest Tones of all Time".

Powerhouse Records in Virginia bracht recent nog een nieuw live album van Roy Buchanon uit met als titel ‘Telemaster Live in '75’. Voor de Buchanon fans, is dit uiteraard een “must”. Het album bevat zes opnames uit 1975 en twee bonus tracks uit 1973, toen Buchanon op zijn top was. Powerhouse Records, Tom Pricipato’s kleine label slaagde er opnieuw in om dit top album uit te brengen. Dit live album is opnieuw een knappe aanvulling van de reeds uitgegeven live albums door Powerhouse Records (‘American Axe: Live In 1974’ [2003] & ‘Live: Amazing Grace’ [2009]).

LOADING ZONE [1977] ( Atlantic Records)

Roy Buchanan was, zoschreef ik al, zowel sideman als solo artiest. Hij nam voor Polydor vijf albums op, waarvan ‘Second Album’ [1973] goud haalde. ‘Loading Zone’ [1977], één van de drie albums die hij opnam voor Atlantic Records, haalde ook goud. In die periode was de toen drieëndertigjarige RB een gevestigd solo artiest.

‘Loading Zone’ verbond RB als self-made rocker (die niet één muzieknoot kon lezen!) met de jonge, opkomende producer en gegradueerd fusion bassist Stanley Clarke, die zijn naam gemaakt had bij de jazz/rock band Return To Forever. Over RB zei Clarke in een interview:

“ I knew about Buchanan before I worked with him. I remember reading about this guy that the Rolling Stones wanted to hire him after Brian Jones has died. So I thought it would be interesting to hear what he sounded like. Then I heard something and said ‘wow, this guy’s has something’. I admired how he used sounds effects, it was musical: he used the guitar like Jimi Hendrix… “

In 1977 werkte Stanley Clarke voor het Nemperor label, dat behoorde bij Atlantic Records. Clarke bracht bij hen drie LP’s uit, waaronder het jazz-rock album ‘School Days’ [1976]. Hij werd door Atlantic benaderd door de Puerto Ricaan Raymond Silva, een man met vaak erg progressieve ideeën. Deze twee muzikale “uitersten” vonden elkaar vrij snel en Clarke slaagde erin RB’s verschillende en andere muzikale kanten, die de mensen nog niet kenden, tijdens de opnames vast te leggen.

Het album werd in NY en LA opgenomen. In NY was het Clarke die “zijn” muzikanten koos, waaronder drummer Narada Michael Walden (The Jeff Beck Group), keybordspeler Jan Hammer (ex Mahavishnu Orchestra) en ritme gitarist Ray Gomez.  

‘Loading Zone’ opent instrumental met ”The Heat Of the Battle”. Het nummer begint rustig en atmosferisch. De gitaren (van Buchanan & Gomez) worden daarna, in een uitgesponnen lange climax, ondersteund door de melodieuze baslijn van Clarke. ”Hidden” dat hierna volgt is ook een instrumental nummer, dat door sfeer en ritme, RB’s akoestische gitaar, Jan Hammer’s dromerige akoestische piano en Clarke’s bas, fluit en violen, erg contrasteert met de opener. ”The Circle” is een mid-tempo pop/rocker. De zang wordt gedaan door Scott Musmanno, die gebackt wordt door de dames Diva Gray, Rhetta Hughes, Laura Williams & Ron Foster. Drummer is hier Dennis Parker, die nog bij de funk en soul band Tower of Power speelde en de toetsenman Steve Cropper, bekend van Booker T & the MG’s. Booker T. (Jones) & the M.G.'s is een instrumentale soulband, vooral populair in de zestiger en zeventiger jaren. De leden werkten als sessiemuzikanten voor Stax Records en de band wordt vaak in het subgenre Memphis soul geplaatst. Voor de volgende instrumental ”Adventures of Brer Rabbit and Tar Baby” haalde RB zijn inspiratie voor de titel van het nummer in de titel van een 19de-eeuws sprookje “Uncle Remus”. “Uncle Remus” is de fictieve hoofdpersoon en verteller van een verzameling van Afrikaans-Amerikaanse volksverhalen, die aangepast en verzameld werden door Joel Chandler Harris. Hij publiceerde ze in boekvorm in 1881. In deze country blues duelleren de gitaren van RB en Clarke. Opnieuw heel contrasterend is daarna ”Ramon’s Blues”. In deze jam horen we solo’s van RB en Cropper, Malcolm Lukens op orgel, Dennis Parker op bas en drummer David Garibaldi. Booker T & the MG’s hit uit 1963 ”Green Onions” is de eerste van de volgende reeks instrumentals. Steve Cropper, co-songwriter van het nummer en MG’s bassist Donald “Duck” Dunn spelen mee op het nummer. Producer Clarke zou volgens ingewijden de snelheid van de opname tape verhoogd hebben, om het gitarenduel nog echter te laten klinken… ”Judy” (genoemd naar de vrouw van RB) begint als een zachte melodieuze ballade, maar verandert door RB’s solo’s in een emotionele waterval. Voor het nummer werd sessie bassist Will Lee ingehuurd. ”Done Your Daddy Dirty” (what’s in a name?) is een rauw blues nummer met Cropper en Gomez opnieuw in de line-up. Het nummer verandert in een stuwende shuffle met een lange, theatrale tussenkomst van RB. De afsluiter ”Your Love” is een rustige ballade, een nummer gezongen RB en geschreven door Walden, die zelf ook drumt en achter de piano zat.

Stanley Clarke concludeert:

“ The thing I liked about Roy was that he was 100% creater.
He could obviously play guitar. Everything he talked about came out of his guitar.
He was super creative and a very easy guy to collaborate with.
He had a lot of ideas and that, in many ways, was 70% of the game anyway!... ”

 

YOU’RE NOT ALONE [1978] - Label: 1978 Polydor

Het volgende (het derde én laatste!) album dat Roy Buchanon opnam voor Atlanta was ‘You’re Not Alone’ [1978]. Producer was Raymond Silva, die ook al samenwerkte met percussionist Ray Barretto en jazz saxophonist Sonny Fortune. Hier werd hij geassisteerd door producer/engineer Jimmy Douglas (Aretha Franklin, Roberta Flack, Dr John, Rolling Stones…).

Silva nodigde voor het album enkele sessie muzikanten uit als ritme gitarist Ray Gomez, keyboardspeler Jean Roussel (Cat Stevens, Linda Lewis, Bob Marley, Tim Hardin, Joan Armatrading, Thin Lizzy…), bassist/co-songwriter Willie Weeks (George Harrison, Doobie Brothers, Aretha Franklin, Rod Stewart…) en drummer/co-songwriter Andrew Newmark (Sly & the family Stone, Carly Simon, David Bowie, Joe Walsh…).

De opener ”The Opening… Miles From Earth” is een korte wat mysterieuze instrumentale ouverture, geschreven en gespeeld door Roussel, gevolgd door Joe Walsh’s (gitarist van de Eagles) “Turn to Stone”. Het nummer is een funky/jazzy update van een al eerder (door Walsh op zijn debuut ‘Barnstorm’ [1971]) uitgebracht nummer. ”Fly… Night Bird” is een melige, sfeervolle suggestieve romantische droom en ”1841 Shuffle”, dat hierna volgt, opent met een solo van RB, gevolgd door een lange groove, die RB’s muzikaal kunnen uitgebreid in de verf zet. Neil Young’s cover ”Down By the River” (uit zijn album met Crazy Horse ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ [1969]) wordt gezongen door Gary St. Clair, met als backings Luther Vandross, Krystal Davis, Alfa Anderson & David Lasley. ”Supernova” is een originele (vooral in de finale) onstuimige rocker. De afsluiter, de lange dramatische titel song ”You’re Not Alone”, is het groepswerk van al de in de studio aanwezige muzikanten. Bassist Weeks leidt hier het tempo. De ruimtelijke effecten in de intro zijn van de synth van Roussel en RB’s gitaar hoor je pas na ruim twee minuten. Voor de finale doet Russel zijn effecten over en daarna sterft alles langzaam uit.

De foto op cover van het album (de weerspiegeling van een gitaar in het vizier van de helm van een astronaut op een planeet)  is op zijn minst memorabel, maar sprak het grote publiek niet echt aan. Het album sloeg niet overall echt in.

In 1980 verliet Roy Buchanan Atlantic en tekende hij bij Attic Records, waar hij één album uitbracht (‘My Baby’ [1981]). In 1985 tekent RB bij Bruce Iglauer’s Chicago blues label Alligator, waar hij drie albums (‘When a Guitar Plays the Blues’ [1985], ‘Dancing on the Edge’ [1986] en -zijn twaalfde album in zijn carrière- ‘Hot Wires’ [1987]) uitbrengt.

In 1988 wordt RB aangehouden voor “dronken rijden / rijden onder invloed” en belandt hij in de cel. Hij sterft na een zelfmoordpoging (hij had zich van het leven beroofd door zich aan zijn shirt op te hangen) op weg naar het ziekenhuis op 14/08/1988. De “officiële” doodsoorzaak luidt dan ook zelfmoord, maar dit wordt door vrienden en familie betwist. Marc Fisher, een van zijn vrienden, zag wonden op het voorhoofd van Roy Buchanan. Hij was negenendertig toen hij stierf.

“ He wasn’t a flamboyant type, he didn’t look like a rock star.
I always remember Roy with that, which he used to wear all the time.
He just looked like the guy that lived down the street from you… but he was a serious guitar master… 
I would describe Roy as the shy guitar hero…
When I hear Roy, I know that’s him.
I don’t mistake his playing for Clapton or Jeff Back or anybody like that. So he’s just very unique and he distinguished himself by having his own language… ”
(dixit Stanley Clarke)

De muziek van Roy Buchanan leeft dertig jaar na zijn dood niet echt meer. Dank zij BGO Records krijgt Buchanan door het heruitbrengen van ‘Loading Zone’ en ‘You’re Not Alone’ de nodige / wat meer aandacht, die hij als muzikant nu nog steeds verdient. Beide albums moeten ons herinneren aan de fenomenale en unieke kwaliteiten die Roy Buchanan had als gitarist!   

Eric Schuurmans

 

 

‘LOADING ZONE’ (1977):
Album track list:
1”The Heat Of the Battle”* [Clarke] - 2”Hidden”* - 3”The Circle” [RB/Foster/Musmanno] - 4”Adventures of Brer Rabbit and Tar Baby”* - 5”Ramon’s Blues”* - 6”Green Onions”* [Jones/Cropper/Steinberg/Jackson] - 7”Judy”* [Walden] - 8”Done Your Daddy Dirty” - 9”Your Love” [Walden] – Music / Lyrics by Roy Buchanan, and/or as [noted] ℗ 1977 – Producer: Stanley Clarke (instrumentals*)

Album Line-up:
Roy Buchanan: lead guitar: (1,3-4) – (5: 1st & 3rd  solo) – (6: 2nd & 4th solo) – (7-8), electric & acoustic guitars (2), vocals (8-9)
Scott Musmanno: lead vocals (3)
Raymond Gomez: rhythm guitars (1,3)
Steve Cropper: rhythm guitar (3,8), lead guitar (5: 2nd solo) – (6: 1st & 3rd solo)
Bass : Stanley Clarke (1-2,4) – strings & flutes (2) / Dennis Parker (3,5,8) / Donald  “Duck” Dunn (6) / Will Lee (7,9) – strings, brass & flutes (9)
Drums : Narada Michael Walden (1) / David Garibaldi (3,5-6,8)
Malcolm Lukens: organ/electric piano (1) - organ (5-9)
Jan Hammer: acoustic piano (2)
Narada Michael Walden: piano & drums (7,9)
Diva Gray, Rhetta Hughes, Laura Williams & Ron Foster: b-vocals (3)

‘YOU’RE NOT ALONE’ (1978):
Album track list:
1”The Opening… Miles From Earth”* [Roussel] - 2”Turn to Stone”* [Walsh/Trebandt] - 3”Fly… Night Bird”* [RB/Roussel/Newmark/Weeks] - 4”1841 Shuffle”* [RB/Roussel/Newmark/Weeks] - 5”Down By the River” [Young] - 6”Supernova” - 7”You’re Not Alone”* [Roussel/Newmark/Weelks/Silva] – Music / Lyrics by Roy Buchanan, and/or as [noted] ℗ 1977 – Producer: Raymond Silva (instrumentals*)

Album Line-up:
Roy Buchanan: all lead guitar
Ray Gomez: acoustic & rhythm guitars
Willie Weeks: bass
Andrew Newmark: drums
Jean Roussel: keys
& Additional musicians: Gary St. Clair: lead vocals (5) / Luther Vandross, Krystal Davis, Alfa Anderson & David Lasley: b-vocals (5)

Discography Roy Buchanan:
Buch and the Snakestretchers [1971] BIOYA (homemade and self-produced) | Roy Buchanan [1972] Polydor | Second Album [1973] Polydor | That's What I Am Here For [1974] Polydor | Rescue Me [1974] Polydor | In the Beginning (UK title: Rescue Me) [1974] Polydor | American Axe – Live in 1974 [1974] | Live Stock [1975] Polydor | A Street Called Straight [1976] Atlantic | Loading Zone [1977] Atlantic | Live in Japan – 1977 [1978] Polydor MPF 1105 | You're Not Alone [1978] Atlantic | My Babe [1981] AJK | When a Guitar Plays the Blues [1985] Alligator | Dancing on the Edge [1986] Alligator | Hot Wires [1987] Alligator | Live – Charly Blues Legend vol. 9 85–87 [1987] Charly Schallplatten GMBH, CBL 758 (Bootleg) | Buch & the Snakestretchers [1989] | Live [1995] | Malaguena [1996] | Strange Kind of Feeling [2002] Fruit Tree | Before and After [2003] | Live in Japan [2003] Repertoire | Phrophet: the Unreleased First Polydor Album [2004] | Live: Amazing Grace [2009] Powerhouse | When a Telecaster Plays the Blues [2009] Blues Boulevard | Shredding the Blues: Live At My Father’s Place 1978 & 1984 [2014] | Live at Rockpalast (CD/DVD) [2017] |  Telemaster Live in ‘75 [2017]

Artiest info
Website  
 

Label: BGO Records