SOCIETE ANONYME – SOCIETE ANONYME

In 2009 debuteerde de Antwerpse popgroep ‘Société Anonyme’ met een vijf songs tellende ep waarvan de single “Luvsong” een bescheiden radiohitje is geworden. Het lanceerde de formatie rond toenmalig zanger Ludovic Nyamabo, toetsenist Bens Bervoets, bassist Larsen Bervoets, gitarist Mathias Onzia en drummer Yvan Van Nistelrooy. De songteksten zijn geschreven door de nieuwe zanger van de groep. Dat is Nathan Ambach, de zoon van concertorganisator en party-beest Paul Ambach en iemand die ook solo actief is als soulzanger en als DJ onder de naam ‘N8N’.

Voor hun officiële titelloze debuutalbum “Société Anonyme” klopte de band aan bij producer Nicolas Rombouts, voormalig bassist van de Antwerpse formatie ‘Dez Mona’ rond zanger Gregory Frateur. Gedurende iets meer dan een half uurtje kunt u op deze plaat luisteren naar negen nummers waarin soul- en popmuziek fijntjes in elkaar overvloeien.

Op het lichtjes funky openingsnummer “No One Wins At War” horen we de frisse klanken van een swingende blazerssectie, gespeeld door Yves Fernandez-Solino en Marc De Maeseneer. Ook bij single “Never Going Back” (zie video) zijn die blazers prominent aanwezig en kunnen we genieten van de knappe, wat rauwe zang die Nathan Ambach aflevert. Soms lijk je wel zitten te luisteren naar een nieuwe plaat van iemand als Jamie Lidell, Al Green of Marvin Gaye.

De sound van die laatste soullegende is nog duidelijker terug te vinden bij de soulballad “Marvel Man Lover” en bij het meer uptempo gebrachte en vrolijk klinkende popnummer “Don’t Look Back”. Het als een dreigende wolk boven de hoofden hangende “Danger Zone” brengt echter geen pletsende regen maar wel de heerlijk klinkende blazers terug in het middelpunt van de belangstelling.

“Reasons To Leave” valt bij ons wat minder in de smaak, maar dat is al snel weer vergeten bij het horen van het op iets van Stevie Wonder lijkende funky nummer “Soul Gypsy”. Ook “The Fall” zou het in Belgenland wel eens tot een radiohitje kunnen schoppen en slotsong “Eddy” lijkt alweer uit de ruime discografie van de eerder al een paar keer aangehaalde Marvin Gaye te zijn ontleend.

Dit is een heel on-Vlaams, dus internationaal klinkende debuutplaat van het uit Antwerpen stammende kwintet ‘Société Anonyme’. De lat der verwachtingen wordt met deze negen nummers wel bijzonder hoog gelegd voor de toekomst van deze band, maar we hebben zo’n vermoeden dat ze daar ook wel weten mee om te gaan en ons dat op een volgende plaat zonder scrupules zullen komen bewijzen.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Socano Records

video