LAINO & BROKEN SEEDS – THE DUST I OWN

“Laino & Broken Seeds” is een muziek “project” dat in 2013 in NYC het licht zag, wanneer een Italiaan een bar bezocht in Upper West Side. Toen Andrea Laino terug in Italië was werden de verhalen die hij opgeschreven had songs, die hij als busker met zijn resonator in de straten van Bologna bracht.

L&BS is, ondanks dat de EP waarmee hij debuteerde in 2014 gebackt is door een volledige band, een duo (gitaar/zang & drums), dat met zelfgemaakte instrumenten en een vintage versterker muziek brengt die balanceert tussen landelijke blues, roots en alternatieve rock.

‘The Dust I Own’ is het debuut full lengt album van L&BS, dat Laino opnam met Gaetano Alfonsi (drums) en “special guests”: de jazz muzikant Mauro Ottolini (sousafoon), Alessio “Poor Boy” Magliocchetti Lombi (slide gitaar) & Eloisa Atti (b-vocals).

Geïnspireerd door Afro-Amerikaanse ritmes en blues mannen als John Mississippi Hurt, Muddy Waters en John Fahey, schreef Laino de voorbije twee jaren voldeonde songs, om het album te kunnen opnemen. Laino zelf zingt, speelt resonator, diddley bow en harmonica. 

De nummers op het album vertellen over dagdagelijkse dingen en de dromen die een muzikant uiteraard ook nog heeft. Laino opent met de traditional ”Bo Weavil”, die hij zelf bewerkte en waarmee hij zijn resonator opwarmt, voor hij de straat op trekt. ”Boogie Tale” is wat de titel impliceert, een boogie, die naast percussionist Alfonsi ook (voor de eerste keer) Ottolini op sousafoon laat horen. In ”Old Tape of Memories” speelt Lombi de solo op zijn slide gitaar en de titelsong ”The Dust I Own” is een nnummer dat bulkt van de herinneringen. Ottolini opent ”On the Wood” knap op sousafoon, waarna Laino, op zoek naar iemand die zijn naam roept, overneemt. In ”Can’t Wake Myself Up” droomt Laino hardop, waarna hij afsluit met een John Mississippi Hurt cover ”Pay Day”. Hoe kan je mooier eindigen, dan met een nummer over iemand, waar je alles voor laat?...

‘The Dust I Own’ van Laino & Broken Seeds is een roots album dat opgenomen werd zonder franjes. Je voelt de passie en liefde voor de muziek die ze met hun zelfgemaakte instrumenten brengen. De eigenzinnige keuze van Laino is een goede keuze, die bij iedere roots liefhebber indruk zal maken. ‘The Dust I Own’ is een reis doorheen de geschiedenis van de blues en rock, vertelt door een zanger van nu. Een bijzonder album!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Bo Weavil” [traditional/arr.Laino] - 2”Boogie Tale” - 3”Fate of a Gambler” [Laino/Alfonsi] - 4”Old Tape of Memories” [Laino/Alfonsi] - 5”The Dust I Own” [Laino/Alfonsi] - 6”On the Wood” - 7”What Once Was Dead” - 8”Can’t Wake Myself Up” - 9”Pay Day” [John “Mississippi” Hurt/arr.Laino] – Music/Lyrics by Andrea Laino, and/or as [noted] ℗ 2017 – Producer: Andrea Laino

Album Line-up:
Andrea Laino: vocals, resonator & electric guitar, diddley-bow, harmonica
Gaetano Alfonsi: drums, percussion & sounds
& Mauro Ottolini: sousaphone (2,4-6,8-9), conch sells (5)
Alessio Magliocchetti Lombi: resonator guitar (1), electric slide guitar solo (4)
Eloisa Atti: b-vocals (6)

Discography ‘Latino Broken & Seeds’:
The Dust I Own [2017] | Broken Seeds, EP (6#) [2015]

Artiest info
Website  
 

Bandcamp

Label: Off Label Records

video