JP DEN TEX – WOLF!

We hadden hier heel recent nog de 30e plaat van de Nederlandse folktroubadour Ad Vanderveen die al 40 jaar in de muziekscène meedraait. Die andere Nederlandse muzikant Jan-Pieter Den Tex (aka JP Den Tex) doet eigenlijk nog beter. Misschien niet in het aantal platen - zijn teller staat ergens rond de 20 albums - maar wel in de jaren activiteit in de muziek, want hij debuteerde al in 1971 als zanger van de groep ‘Tortilla’ met de plaat “Little Heroes”. Sinds 1980 staat hij echter alleen op het podium als soloartiest en in datzelfde jaar werd zijn debuutplaat “Heartbeat” op de markt gebracht.

JP Den Tex heeft zich ook op een iets ander genre muziek toegelegd dan Ad Vanderveen. Hij koos voor Americana met stevige links naar de Amerikaanse countryrock-sound en de inspiratie voor zijn werk was afkomstig van o.a. ‘The Band’ en Neil Young, twee legendarische iconen van deze muziekstijl.

Jan-Pieter Den Tex is in 2017 op weg naar zijn 67e verjaardag en is trots dat hij zes jaar na zijn laatste cd “Speak Diary” zijn nieuwste plaat kan uitbrengen onder de titel “Wolf!”. Het is via zijn twaalf liedjes een muzikale rondreis geworden door het turbulente leven van de Duitse producer van popmuziek Gustav Wolfowitz, een succesvolle en steenrijke man die werkte in New York en al zijn bezittingen kwijt geraakte door het beheer van zijn vermogen aan foute, criminele figuren toe te vertrouwen.

Zijn privéleven is een puinhoop geworden en hij komt tussen zwervers en straatmuzikanten terecht in de buurt van het Grand Central Station in New York. Hij zal daar nooit meer weg geraken en vooral in leven blijven door het koesteren van grootse dromen die helaas nooit gerealiseerd zullen worden.

De nummers op het album “Wolf!” zijn volledig akoestisch gebracht door JP Den Tex, die in de opnamestudio enkel instrumentale bijstand heeft gekregen van Yvonne Ebbers op gitaar, dobro, ganjo (= soort banjo) en mandoline en van violist Diederik van Wassenaer. Het intrigerende verhaal van Gustav Wolfowitz wordt verteld in nummers als “Wake Up (In A Different World)”, “Bankrupt Today”, “Modern Love”, “Hi-De-Hi” met erg knap vioolspel, “Money Money (Je M’en Fou)”, “Tell Me Why” en “Love On The Borderline”.

Er staat ook één coverversie op deze plaat van JP den Tex, namelijk het o zo vaak gecoverde “In The Pines”, een traditionele Amerikaanse folksong uit de 19e eeuw en vooral bekend door de versies die folk en bluesmuzikant Lead Belly vorige eeuw in de jaren ’40 uitbracht. Voor de fans is er eveneens nog een bonustrack aan deze cd toegevoegd met het nummer “So Far So Good’ en dat is als afsluiter nu net de meest toepasselijke definitie voor deze nieuwe plaat van JP Den Tex.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Cavalier Recordings