IAN MATTHEWS – VALLEY HI / SOME DAYS YOU EAT THE BEAR…

De Engelse muzikant en songschrijver Iain Matthews heeft in zijn lange muzikale carrière platen uitgebracht onder verschillende namen: Iain Matthews, Ian Matthews, en Ian McDonald, wat ook de naam is op zijn paspoort. De nu bijna 71-jarige artiest was eerst gedurende 2 jaar zanger bij de folkformatie ‘Fairport Convention’ naast zangeressen Judy Dyble en Sandy Denny. Hij vormde daarna ook enkele eigen bands met ‘Matthews’ Southern Comfort’, ‘Plainsong’ (met Richard Thompson), ‘Hi-Fi’, ‘No Grey Faith’ en ‘More Than A Song’, maar het is vooral zijn solocarrière die ons het meest heeft weten te overtuigen.

Twee van zijn bekendste en ook eerste soloplaten zijn nu opnieuw op één cd uitgebracht in een gedigitaliseerde versie: zijn tweede album “Valley Hi” uit 1973 en het daarop volgende album “Some Days You Eat The Bear And Some Days The Bear Eats You” uit 1974. “Valley Hi” had indertijd Michael Nesmith als producer, een man die bekendheid verwierf als prominent lid van de Amerikaanse poprockgroep ‘The Monkees’. Het daaropvolgende album werd door hem zelf geproduceerd.

Ian Matthews is in zijn leven een aantal keren van woonplaats verwisseld. Hij trok van Londen naar Los Angeles om daarna naar Seattle, Washington te verhuizen. Eind jaren ’80 trok hij naar Austin, Texas om in 2000 terug de oversteek naar Europa te maken en zich via Amsterdam uiteindelijk in 2002 definitief in Horst te gaan vestigen. Dat is een klein dorpje met amper 13.000 inwoners, gelegen aan de boord van de Maas in Nederlands-Limburg en vooral bekend om zijn champignonteelt.

Die relatieve anonimiteit met vrouwtje Marly en zijn twee kinderen was de rust die Ian Matthews al sinds lang probeerde te vinden. Vanuit Horst werkte hij nog sporadisch mee aan allerlei muzikale projecten van diverse Nederlandse muzikanten, waaronder jazzpianist Egbert Derix en singer-songwriter Ad Vanderveen, maar ook Elliott Murphy behoort nog steeds tot zijn vriendenkring.

.

“Valley Hi” en “Somedays You Eat The Bear ..” zijn samen goed voor twintig liedjes waarvan Ian Matthews de meeste zelf heeft geschreven. Maar er staan ook een aantal mooie coverversies op “Valley Hi” met o.a. “Shady Lies” van Richard Thompson, “These Days” van Jackson Browne (zie video), “7 Bridges Road” van Neil Young en “Blue Blue Day” van Don Gibson.

Op “Some Days You Eat The Bear ..” zijn dat covers van “Ol’ 55” van Tom Waits, “I Don’t Want To Talk About It” van Danny Whitten dat eerst werd opgenomen door ‘Crazy Horse’ maar vooral gekend is in de versie van Rod Stewart, “Tried So Hard” van Gene Clark, “Dirty Work” van ‘Steely Dan’, “Do I Still Figure In Your Life” van Pete Dello en vooral gekend in de versie van Joe Cocker en de song “Biloxi” van Jesse Winchester uit diens titelloze soloplaat van 1970. Deze plaat herbergt ook een door Ian Matthews zelf gecomponeerde muzikale eerbetoon aan countrylegende Hank Williams in de song “A Wailing Goodbye”, geïnspireerd op diens overlijden op 1 januari 1953 op amper 29-jarige leeftijd.

In 2013 verscheen de 20e soloplaat van Ian Matthews onder de titel “The Art Of Obscurity” en misschien zal deze heruitgave van twee van zijn eerste platen, die meer dan 40 jaar geleden voor het eerst op de markt verschenen, deze geweldige zanger en songschrijver opnieuw in de spotlights plaatsen. Het weze hem bij deze van ganser harte gegund.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: BGO-Records

video