BROTHER SPELLBINDER – WHEN THE EARTH WAS STILL FLAT (EP)

Akoestische indie folk en ‘gypsy jazz’ in zeven dromerige en fragiele liedjes: dat is wat de in 2012 opgerichte vijfkoppige folk- en popformatie ‘Brother Spellbinder’ uit San Francisco ons belooft in de biografie die ze bij het ons toegestuurde exemplaar van hun ep “When The Earth Was Still Flat” hebben ingesloten.

Met uitsluitend akoestische instrumenten zorgen de groepsleden voor een intimistisch klinkende begeleiding bij de intrigerende zang van frontvrouw en songschrijfster Alzara Getz, die naast het afleveren van het vocale werk ook nog enthousiast meespeelt op ukelele en op mondharmonica. De andere vier bandleden van ‘Brother Spellbinder’ zijn gitarist en harmony vocalist James Wilson, violist en mandolinespeler Steve Bollhoefer, cellist Gabriel Beistline en drummer-percussionist Steve La Porta. Voormalig bandlid Dale Carson is de enige gastmuzikant die op enkele tracks meespeelt op fluit en sopraansaxofoon.

Het zeer specifieke stemgeluid van Alzara Getz - de dochter van David Getz, voormalig drummer bij Janis Joplin - klinkt soms indringend en scherp, maar in een paar andere liedjes dan ook weer zeer lieflijk en uitnodigend. De twee liedjes waarmee deze plaat begint, behoren al meteen tot het beste werk op “When The Earth Was Still Flat”: openingstrack “Speed Of Sound” en het op de bijgevoegde video te beluisteren nummer “Follow Me” vormen de referenties voor de kwaliteit van de andere tracks op deze plaat.

De soms sterk naar zigeunermuziek neigende sound van deze formatie is aanstekelijk en vrij uniek. Ons doet deze band wat denken aan de Britse folkformatie ‘Fairground Attraction’ die eind jaren ’80 enkele hits wist te scoren dankzij de sterke vocale capaciteiten van frontvrouw Eddi Reader. Alzara Getz is hier de zingende gastvrouw, die in haar composities probeert om de luisteraar te blijven boeien en daar eigenlijk wonderwel in slaagt met o.a. het melodieuze liedje “Babel”, het cabareteske “Madame”, het swingend ritmische “Sara” en de enkel door ukelele begeleide slotsong “Josephine”.

‘Brother Spellbinder’ is er wat ons betreft alvast in geslaagd om met de zeven liedjes op de ep “When The Earth Was Still Flat” onze aandacht te trekken en onze nieuwsgierigheid naar toekomstig werk van deze Californische groep aan te wakkeren. Misschien kan Alzara Getz daarna haar job als sociaal werkster even ‘on hold’ zetten om zich op de ontwikkeling van haar muzikale carrière toe te spitsen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video