LIVY EKEMEZIE – FRIDAY NIGHT

Bijna 34 jaar geleden verscheen het album “Friday Night” van de Nigeriaanse zanger en muzikant Livy Ekemezie, toen nog uitsluitend op een vinylplaat. Het door disco- en funknummers gedomineerde album werd indertijd een internationaal succes, wat zeer uitzonderlijk was voor een Afrikaanse plaat. Hoewel er amper zeven tracks op dat net geen half uur durende album werden opgenomen, kreeg Livy Ekemezie heel wat airplay op de in wereldmuziek gespecialiseerde radiostations.

De Nigeriaanse platenproducer Odion Iruoje en Temi Kogbe, de verzamelaar van nauwelijks nog vindbare Afrikaanse muziek, hebben nu een nieuw platenlabel opgericht onder de naam ‘Odion Livingstone’ waarop ze die oude platen in een gedigitaliseerde versie op cd terug uitbrengen. Zo kreeg het uit 1983 stammende album “Friday Night” van Livy Ekemezie een tweede leven toebedeeld en kan een nieuwe generatie muziekliefhebbers hernieuwd kennis maken met deze funk- en discoartiest uit Nigeria.

De aan deze recensie toegevoegde audiotrack van het openingsnummer “Get It Down” zal u meteen in de juiste stemming brengen van het album dat er indertijd al op mikte om iedereen op de dansvloer te krijgen. Maar ook bij andere nummers zoals “Holiday Actions”, albumtiteltrack “Friday Night” en “Night Party” zult u moeite hebben om de voetjes niet in schuifelende modus te brengen. Bij “I Wan’ My Bab’ Back”, “Classic Lover” en afsluiter “Delectation” werd de ritmiek weliswaar een beetje vertraagd, maar ook die drie tracks blijven nog altijd zeer geschikt om een dansje op te plaatsen.

Het nieuwe platenlabel ‘Odion.Livingstone’ heeft zich voorgenomen om in de volgende maanden nog meerdere van die onvindbare Afrikaanse elpees opnieuw uit te brengen in cd-vorm en in een blauw gekleurde vinyluitvoering. Een nobel en briljant initiatief, als u het ons zou vragen. Indien dat echter niet het geval mocht zijn, dan hebben we zonet toch maar mooi onze mening hierover met u gedeeld.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Odion Livingstone
Distr.: V2 Benelux

video