AFROTYSONIA – DANCE ON THE ROOF

‘Afrotysonia’ is de groepsnaam van een trio Finse jazzmuzikanten uit Helsinki bestaande uit zangeres, componiste en multi-instrumentaliste Sonja Korkman, de met Afrikaanse roots gezegende kantele-speler Aino Kurki en percussioniste Macoumba Ndiaye. Misschien eerst even verduidelijken wat een kantele of kannel is: een soort harp die wat lijkt op een dulcimer en op een Indische sitar, maar zijn oorsprong in Estland en Finland heeft, waar men ganse concerten rond dit instrument verzorgt.

“Dance On The Roof” is de titel van de debuutplaat van ‘Afrotysonia’ en herbergt negen tracks die onder de noemer wereldmuziek en Afro-jazzmuziek kunnen geklasseerd worden. Er zijn West-Afrikaanse ritmes en ook Caribische klanken te horen op deze nummers die u niet meteen op de populaire radiostations dient te verwachten.

De albumtiteltrack is ook het openingsnummer, gevolgd door het op een reggae getinte deuntje aangeboden lied “Into The Big Unknown” en het meer jazzy nummer “Dreams”. “Hold Your Head Up High” lijkt ons het meest poppy liedje uit “Dance On The Roof” en het op bijgaande video te beluisteren nummer “Do Not Be Sorry” de vlotst in het gehoor liggende jazztrack.

Er staat ook een cover op deze cd met het van Youssou N’Dour gekende liedje “No More”, een track uit zijn succesalbum “Eyes Open” van 1992. ‘Afrotysonia’ heeft er hier van een 4 minuten durend nummer een 7 minuten lange eigen versie van gecreëerd. Daarnaast is “Livets Mening (The Meaning Of Life” het enige Zweedstalige lied op deze cd en met het naar de band vernoemde nummer “Afrotysonia” sluit het in totaal 37 minuten durende album waardig af.

Zangeres Sonja Korkman is naast dit trio ook nog muzikaal actief in een aantal projecten rond kindermuziek en ze zorgt voor percussie en backing vocals in een Finse reggaegroep ‘Soul Captain Band’. Ook in het ‘Helsinki Soundpainting Ensemble’ is ze actief als leadzangeres en in die hoedanigheid was ze dan ook te horen op de vorig jaar uitgebrachte debuutplaat waarvan wij toen voor ‘Rootstime’ een recensie hebben geschreven.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video