RACHAEL SAGE – THE TIDE (EP)

De Amerikaanse zangeres, multi-instrumentaliste en songschrijfster Rachael Sage uit New York is hier bij ‘Rootstime’ in de voorbije jaartjes al ettelijke keren de revue gepasseerd, o.a. met haar albums “The Blistering Sun” (2006), “Chandelier” (2008), “Delancey Street” (2010) en vorig jaar ook nog met haar twaalfde en laatste studioalbum “Choreographic”.

Tijdens haar muzikale carrière, die zo’n 20 jaar geleden begon met de release van haar debuutplaat “Morbid Romantic” in 1996, deelde de uit Joodse voorouders stammende Rachel Sage het podium met enkele grote artiesten zoals Judy Collins, Marc Cohn, Jamie Cullum en Sarah McLachlan.

Nu heeft deze artieste besloten om haar mening eens ongezouten te uiten in vier protestsongs die ze heeft samengebracht op één ep onder de titel “The Tide”. De opbrengt uit de verkoop van dit schijfje gaat integraal naar het Amerikaanse vluchtelingencomité ‘Arc Relief’ dat uitstekend sociaal werk verricht in de Verenigde Staten.

Met haar akoestische gitaar en haar piano begeleidt Rachael Sage zichzelf op deze vier nummers, daarbij extra instrumentale hulp krijgend van Rachel Golub op viool, Mike Visceglia op basgitaar, Walter Parks op elektrische gitaar, Andy Mac en Doug Yowell op drums en percussie en Dave Eggar en Ward Williams op cello.

De song “Disarm Distrust” gaat over de 49 jonge doden en de 53 zwaargewonde slachtoffers van de moordende schietpartij van juni 2016 in een gekende homo-discotheek in Orlando. Titeltrack “The Tide” schreef Rachael Sage voor de liefdadigheidsinstelling ‘Tuesday’s Children’ die hulp biedt aan de families en kinderen die een geliefde verloren bij de aanslagen van 9/11 in 2001 op de ‘Twin Towers’ van het ‘World Trade Center’ in New York.

“Try Try Try” (zie video) stond ook op haar laatste cd “Choreographic” en wordt opgedragen aan de enorme massa vluchtelingen, gezinnen, ouders en kinderen die de waanzin van de bloedige oorlog in Syrie proberen te ontvluchten in een poging om hun leven en hun toekomst zeker te stellen. Slotnummer “Tomorrow” gaat over de recent gehouden Amerikaanse verkiezingen en over de nieuwe president Donald Trump, een potentaat die grote verdeeldheid en onrust heeft gezaaid onder de multiculturele bevolking van zijn land.

Het is eens iets heel anders dan melodieuze liefdesliedjes, maar met deze ep laat Rachael Sage zien dat een muzikante ook een mening heeft over wat er allemaal gebeurt in de wereld en dat al die zaken haar niet onberoerd laten. Dat gegeven alleen al maakt de ep “The Tide” een waardevol document.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: MPress Records

video