RON GALLO - HEAVY META

Ze bestaan dus nog, de muzikanten die kwaad zijn op de halve wereld en die hun pen in vitriool dopen, telkens ze een song beginnen te schrijven. Ron Gallo lijkt me zo iemand te zijn, althans, dat leid ik af uit “Heavy Meta”, een plaat waarop de gitaren afwisselen tussen fuzz en gewoon scheuren en waarop de teksten een niet bepaald fraai beeld schetsen van de wereld. Luidens het bij de plaat geleverde infoblaadje hanteert Ron een dubbele stelregel om zichzelf in de wereld te positioneren: ten eerste is de wereld compleet om zeep en ten tweede ligt het heelal binnen in jezelf.

Ondanks een nogal zwarte insteek, leidt die dubbele stelregel tot een knappe en hoogst beluisterbare plaat, die bulkt van de goeie melodieën en die niet maalt om een duidelijk statement minder of meer. Het volstaat eigenlijk om de songtitels te overlopen om te begrijpen wat ik bedoel: “Young Lady, You’re Scaring Me”, “Kill The Medecine”, “Poor Traits of The Artist”, “Why Do You Have Kids”…dat zijn dingen die ergens op wijzen, of het nu het verschrikkelijke ziekteverzekeringsstelsel in de States is, of de bestaansonzekerheid die je ten dele valt als je beslist met je kunst je brood te willen verdienen, dan wel generatiearmoede die veel mensen tot wanhoop en uitzichtloosheid drijft.

Ron Gallo is duidelijk een man met een missie, die een niet alledaagse uitdrukkingsvorm heeft gekozen om zijn boodschap aan de wereld te verkondigen.De afsluiter van de plaat heel dan ook niet geheel toevallig “All the Punks are Domesticated” en de tekst daarvan is niet meteen bitterzoet te noemen maar wel erg trefzeker, net zoals de muzikale inkleding van de hele plaat. Ron Gallo maakt zich -terecht- zorgen over waar het met de wereld naartoe gaat en hij deelt die bezorgdheid met ons, zijn luisteraars, op een nogal appellerende wijze. Je hoort en je luistert. En je stelt jezelf ook vragen en je komt tot de vaststelling dat de mensheid niet echt goed bezig is.

Als je dit afgedrukt ziet staan, denk je wellicht “Nou en?”, maar als je de plaat hoort, waarin de boodschap geserveerd wordt op een indringend bed van noisegitaren, dan is er werkelijk geen ontkomen aan. Ron Gallo is binnenkort voor enkele concerten in de buurt en ik heb zo het gevoel dat die concerten wel eens tot heuse belevenissen zouden kunnen uitgroeien. Hou dus die concertkalender maar in de gaten!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

label: New West
distr.: PIAS

video