THE MAVERICKS – BRAND NEW DAY

Eind volgende week is het weer zover. Dan verschijnt de negende plaat van ‘The Mavericks’, één van mijn ‘all time favorite bands’. Zo’n 25 jaar geleden werd deze formatie in Miami, Florida opgericht door zanger en songschrijver Raul Malo en drummer Paul Deakin en dezer dagen zijn er nog twee andere officiële ‘Mavericks’ met pianist en keyboardsspeler Jerry Dale McFadden en gitarist Eddie Perez. Hun verblijfplaats veranderde intussen ook van Miami naar Nashville, Tennessee.

Hun mix van vrolijke Cubaanse dansritmes en emotionele countryballads sloeg meteen aan en bezorgde de groep in de voorbije twee decennia meerdere ‘awards’ waaronder een ‘Grammy’ in 1995. De singles werden internationale hits en hun albums verkochten als zoete broodjes over de hele wereld. Daarnaast ontaarden hun live optredens steevast in geweldige feestjes waarop het publiek luid meezong en danste op de tonen van de liedjes die Raul Malo op het podium op indrukwekkende wijze vertolkte.

Na een bijna tien jaar durende onderbreking met zes soloplaten van Raul Malo, kwamen ‘The Mavericks’ schitterend terug in de schijnwerpers in 2013 met hun album “In Time” en de twee jaar later volgende cd “Mono”. Vorig jaar brachten ze dan in eigen beheer een 16 songs tellende live plaat uit onder de titel “All Night Live, Volume 1”

Nu volgt er dus een derde studioalbum sinds hun terugkeer in 2013 met het tien nieuwe nummers tellende album “Brand New Day” dat ook op hun eigen platenlabel ‘Mono Mundo’ werd uitgegeven. Verwacht vooral geen drastische ommekeer in de songs die u op deze nieuwe cd kunt horen. Het zijn stuk voor stuk vintage ‘Mavericks’-liedjes, dus uiterst dansbaar en meezingbaar.

De eerste song “Rolling Along” is een op bluegrass geïnspireerde Tejano-nummer, waarna de door viool en accordeon gedomineerde albumtiteltrack volgt en het als een sixties big band swingende nummer “Easy As It Seems”. Ook de steeds op hun platen terugkerende Latijns-Amerikaanse cumbia-dansen mochten hier natuurlijk niet ontbreken. De tracks “I Think Of You”, “Ride With Me” en de aan deze recensie toegevoegde swingende eerste single “Damned (If You Do)” nemen deze taak graag voor hun rekening.

Als grote klasse uitstralende crooner moest Raul Malo natuurlijk ook zijn uitzonderlijke zangtalent laten horen in enkele ballads op deze cd: “Goodnight Waltz” en Tex-Mex tearjerker “I Wish You Well” zijn echte hartenbrekers die ook u niet onberoerd zullen laten en waarbij we Raul Malo’s heerlijke zangwerk zelfs durven te vergelijken met dat van ons grote idool Roy Orbison. “I Wish You Well” schreef Raul Malo voor zijn vorig jaar overleden vader en die song is dus voor hem ook van grote emotionele waarde.

Het uiterst catchy liedje “I Will Be Yours” met leuke parlando in het middenstuk en prachtig werk van de blazerssectie is eveneens een song die nog vele jaren gespeeld zal worden ten huize (valsam), terwijl we ons danstalent op deze ‘cha-cha-cha’ zullen kunnen oefenen. Slotnummer “For The Ages” is een honky-tonk countrynummer waarin een heus gospelkoor wordt gevormd door Etta Britt en de McCrary Sisters. De vele trouwe ‘Mavericks’-fans weten nu dus wat hun te doen staat: meteen aanschaffen, deze “Brand New Day”.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Mono Mundo /Thirty Tigers