TAMMY WYNETTE – SOMETIMES WHEN WE TOUCH / HIGHER GROUND

Het leven van de Amerikaanse countryzangeres en songschrijfster Tammy Wynette leest als een boeiende roman. De fijne en trieste gebeurtenissen volgden elkaar in ijltempo op en tekenden en kleurden haar bestaan, zwoel in het dagelijkse leven als in de wereld van de muziek. Haar bijnaam ‘First Lady Of The Country Music’ verdiende deze in mei 1943 in Mississippi geboren iconische klasse-dame zonder meer, dankzij haar succesvolle 27-jarige carrière, haar 42 studioalbums en haar 73 singles die allemaal in de countryhitlijsten zijn beland. Haar grootste hit was het prachtige “Stand By Your Man” dat autobiografisch was en beschreef hoe ze haar moeilijke huwelijk met countryzanger George Jones beleefde. Het eindigde dan ook met haar tweede grootste hitsong “D.I.V.O.R.C.E”, maar echt veel had ze er toch niet uit geleerd want ze is in totaal vijf keer getrouwd.

Kwaliteitsplatenlabel ‘Cherry Red Records’ is gespecialiseerd in het opnieuw uitbrengen van legendarische platen uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Uit het rijke repertoire van Tammy Wynette kozen ze voor twee albums die ze nu op één cd hebben samengebracht in gedigitaliseerde en geremasterde vorm: “Sometimes When We Touch” uit 1985 en “Higher Ground” uit 1987. Beide albums werden opgenomen onder de deskundige leiding van producer Steve Buckingham.

De eerste plaat werd opgebouwd rond de albumtiteltrack “Sometimes When We Touch”, een prachtige ballad van Dan Hill en Barry Mann uit 1977. Het was Dan Hill’s grootste hit ooit in 1978 en de song werd later door vele anderen gecoverd, o.a. door Tina Turner, Rod Stewart, Cleo Laine & James Galway en Tommy Steele. Tammy Wynette zingt het liedje hier in duetvorm met country- en popzanger Mark Gray. Ze belandde er op de zesde plaats mee in de country-hitlijst van 1985.

Een tweede single uit deze plaat was de song “You Can Lead A Heart To Love (But You Can’t Make It Fall). Opvallend was ook de aanwezigheid van enkele jonge wolven die later grote roem verwierven in de wereld van de countrymuziek, o.a. Donna & Perry Rhodes, ‘Oak Ridge Boys’ en Vince Gill die allen backing vocals bij de tien songs op deze plaat afleverden.

Het tweede album “Higher Ground” was een album vol duetten tussen Tammy Wynette en een tweede bekende countryster. Hier vinden we o.a. de namen terug van Rodney Crowell, Emmylou Harris, ‘The Gatlin Brothers’, ‘The O’Kanes’ en Ricky Scaggs. Van de tien nummers op deze plaat haalden drie singles de hitlijsten: “Your Love” (met Ricky Scaggs) belandde op nummer 12, “Talkin’ To Myself Again” (met ‘The O’Kanes’) op nummer 16 en “Beneath A Painted Sky” (met Emmylou Harris) op nummer 25.

Om u wat beter vertrouwd te maken met het talent en het werk van deze Tammy Wynette hebben we op de hierbij gevoegde video een volledig live concert uit 1987 meegegeven. Zij zingt er 24 mooie nummers, waarvan er vele liedjes uit deze twee heruitgebrachte albums afkomstig zijn. Tammy Wynette was niet zo gezond en na jaren van medische problemen en operaties overleed ze op 6 april 1998 op amper 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van een bloedklonter in haar longen. Maar zoals bij de meeste veel te vroeg overleden artiesten: … haar mooie muziek leeft eeuwig verder!

(valsam)

 SOMETIMES WHEN WE TOUCH
1. SOMETIMES WHEN WE TOUCH (WITH MARK GRAY)
2. YOU CAN LEAD A HEART TO LOVE (BUT YOU CAN’T MAKE IT FALL)
3. BREAKING AWAY
4. EVERY TIME YOU TOUCH HER (THINK OF ME)
5. BETWEEN TWENTY NINE AND DANGER
6. IT’S ONLY OVER FOR YOU
7. THE PARTY OF THE FIRST PART
8. IT’S HARD TO BE A DREAMER (WHEN I USED TO BE THE DREAM)
9. IF IT AIN’T LOVE
10. HE TALKS TO ME

HIGHER GROUND
11. YOUR LOVE
12. TEMPTED
13. SOME THINGS WILL NEVER CHANGE
14. BENEATH A PAINTED SKY
15. I WASN’T MEANT TO LIVE MY LIFE ALONE
16. HIGHER GROUND
17. TALKIN’ TO MYSELF AGAIN
18. A SLOW BURNING FIRE
19. THERE’S NO HEART SO STRONG
20. ALL THROUGH THROWING GOOD LOVE AFTER BAD

Artiest info
Website  
 

Label: Morello Records

video