THE BAND OF HEATHENS - DUENDE

Bij het beluisteren van de nieuwste release van The Band of Heathens is meteen duidelijk dat de band nieuwe muzikale uitgangspunten zocht, en ja hoor, die hebben ze dan ook gevonden. Op hun vijfde studio-album "Duende" laat dit vijftal hun oorspronkelijke rootsrockgeluid wat meer achterwege en kiezen ze meer voor een meer gepolijste popsound. Dit is meteen hoorbaar bij de stevige opener  "All I’m Asking" dat met een gelaagde wall of sound je misschien even op het verkeerde been brengt, maar verder dit nummer, omwille van zijn ontspannen melodie weet het ons dan toch te boeien. Met dit nieuwe album zet de band meteen een stap verder dan we van hun vorige albums, de swingende albums "Top Hat Crown & The Clapmaster’s Son" (2011) en "The Double Down – Live From Denver" (2012), en het intimistische "Sunday Morning Record" - platen met voornamelijk een veelzijdigheid van stijlen -  gewoon zijn, want op dit nieuwe album demonstreren ze duidelijk dat ze met hun innovatieve American roots muziek de opvolgers van The Band, Little Feat en The Black Crowes zijn.

Jaren terug zag het schrijversduo Ed Jurdi en Gordy Quist niet alleen zanger/gitarist Colin Brooks vertrekken, maar ook medeoprichter bassist Seth Whitney en de beukende percussie van John Chipman.  Hiervoor kwamen toetsenist Trevor Nealon, drummer Richard Millsap en bassist Dave Scott in de plaats. En samen versmelt dit Texaanse kwintet hun individuele talenten en gaan hierbij een stap in een nieuwe richting, dat is zeker. Niet dat we hun originele geluid op deze plaat niet meer terugvinden, er zijn nog steeds de harmonieën en al dat spul dat ons reeds grote fan maakte sinds hun titelloze debuut uit 2008. En sindsdien houden wij de band nauwlettend in de gaten. Het levert met "Duende" het volgende pareltje in een inmiddels prachtig en helaas zwaar onderschat oeuvre op. The Band of Heathens debuteerde zo'n tien jaar geleden en heeft inmiddels vijf studioalbums op hun naam staan, waarvan er niet één minder dan vijf sterren verdient. "Duende" bevat 10 tracks, stuk voor stuk tracks van schoonheid die we inmiddels van BOH gewend zijn. The Band of Heathens wordt gevormd door de songwriters van deze tracks: Ed Jurid en Gordy Quist, die allebei op flink wat instrumenten uit de voeten kunnen en door verdere toevoeging van mellotron, elektronica en een drummachine klinkt het allemaal verfrissend.

"Duende" is co- geproduceerd door Jim Vollentine, die in het verleden werkte met Spoon en White Rabbits. Hij zorgde er werkelijk voor dat het geluid meer innovatief klinkt en meer geladen is met subtiliteiten, terwijl tegelijkertijd de gekende countryrock van de band niet verloren gaat, en niet te vergeten die steeds dat beetje extra uit muzikanten weet te halen.  Americana-achtige liedjes, die zowel funk in het groovige "Sugar Queen" en "Daddy Longlegs", hun typische southern rock sound die we vinden in "Trouble Come Early" of country in "Green Green Grass Of California" laat horen. "Duende" is dan ook een plaat geworden die warm aanvoelt en die een stel prima nummers bevat, onder meer dankzij de prettige instrumentatie en de relaxte koortjes. De vernoemde frontmannen bespelen alles wat snaren heeft, schrijven de teksten en verzorgen de zang - om de beurt, elkaar ondersteunend of samen. Het resultaat is een gevarieerd album waarbij de groep uit Austin zich éénmaal laat ontpoppen als The Black Crowes in het nummer "Trouble Come Early", een pracht van een rootsrock song, waarbij BOH steeds een onvervalste West Coast sfeer weet te creëren.

Degene die het schijfje voor het eerst in zijn layer legt zal na de eerste tonen zijn oren nog verder spitsen om goed mee te krijgen wat op hem/haar af gaat komen. Al tapt BOH op hun nieuwe plaat weer uit het vaatje dat we inmiddels van de band kennen, zij slagen er steeds in de turbo te laten draaien en daarbij houden ze vast aan hun succesformule om te schitteren, al is het meer poppy dan hun eerdere werk. Toch heeft de muziek van BOH genoeg te bieden om op het puntje van je stoel te zitten. Steeds weer weet de band te verrassen met subtiele arrangementen en bijzonder smaakvolle muzikale bijdragen van uiteenlopende instrumenten. De muziek van The Band of Heathens is veel te mooi om te laten liggen, zeker wanneer je de Amerikaanse rootsmuziek een warm hart toedraagt.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BOH Records/Blue Rose
Distr.: Sonic Rendezvous

video