SCREAMERS AND SINNERS – THE REVENGE OF …‘EL SACAMANTECAS’

We willen u even meenemen naar het Spaanse Baskenland waar in Arrasate een lokale band zich heeft toegelegd op het spelen van psychedelische rockabilly en een soort van punk rock, door de groep ‘Screamers And Sinners’ zelf als ‘psychobilly’ gedefinieerd. In 2015 debuteerde dit in 2012 opgerichte stelletje ongeregeld met het album “Demon Tales” dat alleen al door de gebrachte muziekstijl meteen opviel tussen al het overige aanbod op de Spaanse platenmarkt.

Voortbouwend op het succes van die eerste plaat lag het voor de hand dat er snel een opvolger zou gaan komen en die is er nu dan ook daadwerkelijk in de vorm van een tweede full-cd onder de titel “The Revenge Of …‘El Sacamantecas’”, een album dat werd uitgebracht door het ‘Drunkabilly Records’ platenlabel uit Oostakker nabij Gent.

Na een korte, wat rare intro volgen er twaalf volwaardige songs op dit album dat afgesloten wordt met het nummer “Demon Tales”, vernoemd naar de titel van hun debuutplaat. De beuk gaat er meteen in van bij track nummer 1: “100 Maniacs” en die chaotische ‘speed’ blijft verder aangehouden in alle songs op deze cd. Single “Cannonball Joe” hebben we ter kennismaking in videoformaat aan deze recensie toegevoegd. In een mix van Spaans en Engels rock’n’rollen de heren van ‘Screamers And Sinners’ zich doorheen de meestal vrij korte nummers. Dat ze ook niet vies zijn van cynische humor moge blijken uit enkele tracks op dit album, zoals “Tutankhamun”, het door saxofoon gedomineerde “Horror Ladies”, “Ospitaleko Rokanrola” en “Taxidermia”.

Alle nummers op “The Revenge Of …‘El Sacamantecas’” zijn originele composities van de groep zelf, met uitzondering van een eigenzinnige coverversie van het nummer “Ahogate”, een lokale hitklassieker uit het album “No Te Muevas!’ uit 1987 van de Baskische punkgroep ‘RIP’. Andere tracks op deze cd die bij ons nog wel een aantal keren door de speakers mogen worden gejaagd zijn “Zombie”, “Screamers Boogie” en het als een tiet swingende “Six Feet”.

Ons doet deze band af en toe denken aan het werk en de sound van artiesten als Joe ‘King’ Carrasco of ‘El Vez’. Best is om niet teveel na te denken bij het beluisteren van deze tweede plaat van ‘Screamers And Sinners’ want er valt ook niet echt veel na te denken over de songteksten. Swingen en je in het zweet rock’n’rollen kan anderzijds meer dan voldoende op alle tracks van deze fijne cd.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Drunkabilly Records

video