TOMMY MOUSTACHE – EGO

‘Tommy Moustache’ is de groepsnaam van een in 2013 opgerichte Rotterdamse jazzband die iets meer dan twee jaar geleden onder de gelijknamige titel hun debuutplaat op de markt heeft gebracht. De uitsluitend instrumentale muziek die de voormalige conservatoriumstudenten altsaxofonist Jasper van Damme, gitarist Jorn ten Hoopen, bassist Bas Kloosterman en drummer Mark van Kersbergen ten gehore spelen sloeg aan bij een breed publiek. Het kwartet mocht meteen twee prijzen in hun trofeeënkast plaatsen: publiekswinnaar bij de Nederlandse jazzcompetitie in 2016 en de ‘Radio 6 Soul en Jazz Talent’-prijs in 2014.

De jazzmuziek die het viertal speelt dient eigenlijk wat breder geïnterpreteerd te worden omwille van de funk- en rockelementen die ze hier en daar in hun sound verwerken. Het maakt het daardoor voor de recensenten wat moeilijker om de muziek van ‘Tommy Moustache’ onder één of andere definitie onder te brengen.

Met “Ego” zijn de heren aan hun tweede album toegekomen, een plaat die begin april 2017 op de markt zal worden losgelaten. Ook nu krijgen we weer enkele nummers te horen die sommigen eerder onder psychedelische rock dan onder jazz zullen klasseren. Openingstrack “Hosternokke” is zo’n nummer waarin de gitaar van Jorn ten Hoopen duidelijk op het voorplan treedt.

Bij “Brute Force” en bij “Bax! BaxBax! Bax!” is het dan weer voornamelijk de saxofoon van Jasper van Damme die de sound van deze nummers bepaalt, hoewel de drums het ritme van het laatst vermelde nummer in zijn juiste plooi weet te plaatsen. De tracks “Joe’s Cameltoe Show” en “Bruno” zijn naar ons gevoelens nogal aan de experimentele kant onder te brengen, terwijl “Boleratio” en “Monacre” eerder op de creatie van een gezellige sfeer mikken. Maar “Rio Mantequilla” en het funky “Un Hombre De Verdad” brengen tussendoor de noodzakelijke swing terug ‘in the house’.

Om hun groepsnaam de nodige kracht bij te zetten hebben de vier bandleden trouwens een behoorlijk stukje haargroei onder hun neus laten ontluiken en ze steken daarenboven elk keurig in een stijlvol maatpak, iets wat hun gevoel voor humor en originaliteit toch ook wel wat illustreert. Ondanks de albumtitel “Ego” brengt ‘Tommy Moustache’ vooral een leuk jazzy groepswerk dat de toekomst voor dit Rotterdamse viertal rooskleurig zal plaveien.

(valsam)

2 april: Café Nick Vollebregt, Laren, NL
10 april: Kantine Walhalla, Rotterdam, NL
15 april: Twee Spieghels, Leiden, NL
17 april: jazzcafé Kroon, Nijmegen, NL
11 juni: Observant, Amersfoort, NL
15 juni: Otis Festival, Otispark, Nijmegen, NL
23 september: Frits, Philips muziekgebouw, Eindhoven, NL

Artiest info
Website  
 

Label: Elevate Records

video