GIRMA BÈYÈNÈ & AKALÉ WUBÉ - MISTAKES ON PURPOSE

De Ethiopiques-reeks, waarvan deze CD alreeds de dertigste episode vormt, begint stilaan indrukwekkende vormen aan te nemen en wordt, bij elke nieuwe stap die gezet wordt, meer en meer een onmisbare verzameling voor wie de bloeiende muziekscene van dat prachtige land, dat Ethiopië altijd al was, van nabij wil leren kennen.

Natuurlijk, de militaire staatsgreep van kolonel Mengistu, waarmee een einde gemaakt werd aan het Hailé Sélassié-regime en een verschrikkelijk repressief communistisch bewind geïnstalleerd werd, kwam bijzonder ongelegen voor de carrières van muzikanten die op het toppunt van hun kunnen en hun populariteit waren en die in het hotelcircuit van “Swingin’ Addis” goed geld verdienden. Plots werd het verboden platen uit te brengen, tenzij via de staatsuitgeverij, allerhande landen verkrappen hun diplomatieke betrekkingen met het land en artiesten werden als vanzelf als potentieel-subversief bekeken.

Ook Bèyènè ontvluchtte het land en zocht een onderkomen in de Verenigde Staten, waar hij een compleet anoniem bestaan leidde en het was pas in 2008, toen hij uitgenodigd werd voor het Ethiopian Music Festival, waarvan die zevende editie volledig als eerbetoon voor hem werd opgezet, dat hij naar zijn land terugkeerde. Hij probeerde de anonimiteit op te zoeken, maar dat was verkeerd gerekend: een heleboel mensen waren al die jaren zijn muziek blijven koesteren én daarenboven werden zijn nummers door de jonge generatie muzikanten telkens opnieuw gespeeld. Het kon dan ook niet anders of Girma begon weer een min of meer publiek leven te leiden en toen de Franse band AkaléWubé, die in de Ethio-jazzwereld al een geweldige reputatie bijeengespeeld had, hem vroeg of hij het eventueel zou zien zitten om samen met hen de studio in te gaan en een aantal van zijn songs opnieuw op te nemen, zei hij, zeer tot hun verbazing nog “ja” ook.

Het resultaat van die opnames is dus nu als volume 30 in de Ethiopiques reeks verschenen en dat is de zoveelste voltreffer van die serie. Mulata Astatké kennen we intussen allemaal, maar intussen is gebleken dat Bènènè in nog veel meer nummers de hand heeft gehad dan Astatké. Twaalf ervan sieren deze plaat, eentje twee keer en er is één track van de hand van AkaléWubé. Dat levert samen meer dan een uur geweldige muziek op, waaruit de capaciteiten van Bèyènè als zanger, pianist, componist, arrangeur ruimschoots blijken. De begeleiding van de Fransen is ondermeer top en dit is de eerste CD waarop het mij opvalt dat er een extra track op staat die niet als “bonus” maar als “malus” track gepresenteerd wordt. Best mogelijk dat Ethiopiques dat al eerder deed, maar ik merk het nu pas op en ik vind dat best wel grappig. Maar vooral vind ik de manier waarop deze geweldige, al te onbekende muzikant nu, op Buena Vista-wijze in de kijker gezet wordt, bijzonder goed nieuws.
U begrijpt me goed: u moest al onderweg zijn naar uw platenboer!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Buda Musique
distr.: Xango