TEN FÉ – HIT THE LIGHT

“Hit The Light” is de debuutplaat van het Britse alternatieve popduo ‘Ten Fé’ dat bestaat uit Ben Moorhouse en Leo Duncan, twee kerels die hun hart verloren hebben aan de sound van synthesizers en sfeervol gitaarspel. De oprichting van dit duo dateert al uit 2013 toen ze elkaar in Londen hebben gevonden en besloten hebben om samen aan het creëren van muziek te gaan werken.

Beide muzikanten componeren nummers en zorgen ook afwisselend voor leadzang op de songs, dus ook bij de elf tracks die ze voor hun eerste plaat “Hit The Light” hebben samengebracht. Hun sound doet soms denken aan de klanken die bands als ‘Yazoo’, ‘Soft Cell’ en ‘Depeche Mode’ destijds in de jaren ’80 produceerden en die momenteel weer razend actueel en populair werd gemaakt door groepen als ‘Foals’, ‘The 1975’ of ‘The War On Drugs’.

‘Ten Fé’ bouwt op het succes van de ‘revival’ van dit muziekgenre met de nummers op hun plaat. In openingstrack “Overflow” zult u meerdere herkenningspunten vinden met de muziek die de net vermelde elektropopgroepen 20 à 30 jaar geleden op plaat hebben gezet. Ook de daaropvolgende dromerige popsong “Turn” zal vertrouwd in uw oren klinken. Het als derde single uit deze cd verschenen liedje “Elodie” is onze favoriete song en u krijgt die dan ook ter kennismaking bij deze recensie gratis meegeleverd als videotrack.

“Hit The Light” is dan wel de eerste full-cd van ‘Ten Fé’, er was eerder ook al ander werk op plaat met de “50/50 EP”, een minialbum uit 2013 waarop ook hun allereerste single “Time” terug te vinden was. Daarna besloot het duo om hun werkbasis te verleggen van Londen naar het hippe Berlijn waar deze eerste volwaardige plaat in de ‘Lowswing Studio’ werd opgenomen door producers Ewan Pearson en Andy Savours.

Voorafgaand aan de release van deze plaat werden online via het internet al enkele tracks gelanceerd om als ‘teaser’ voor “Hit The Light” dienst te doen. Dat waren de nummers “Overflow”, “Elodie” en de eerste single “Make Me Better” dat sterk lijkt op “Are Friends Electric” van ‘Tubeway Army’ uit 1979. Dit zijn niet toevallig ook de beste songs uit het nieuwe album, maar het epische rockanthem “Twist Your Arm”, tweede single “In The Air” en het monotoon ritmische “Follow” behoren eveneens tot het betere werk van ‘Ten Fé’.

Enkel het uitgeklede slotnummer “July Rain”, een ballad waarin zelfs een gospelkoor aan bod komt, kunnen we niet echt thuis brengen en was wat ons betreft dan ook niet echt nodig geweest voor deze plaat. Ook “Another Way” is naar onze smaak een wat te zeemzoete song die vooral op succes bij puberende tieners probeert te mikken. Maar dat elke track op dit debuutalbum over een catchy en meezingbare melodielijn beschikt kunnen wij helemaal niet ontkennen. Wij zijn dan ook benieuwd naar waar ‘Ten Fé’ met dit werk terecht zal gaan komen in de jungle van de hedendaagse popmuziek.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Some Kinda Love
distr.:: [PIAS]

video