AMINE & HAMZA - THE BAND BEYOND BORDERS - FERTILE PARADOXES

De twee Tunesische broers, Amine en Hamza M’raihi -ze verblijven al geruime tijd in Zwitserland- zijn al lang geen onbekenden meer voor wie de hedendaagse wereldmuziek een beetje volgt. De broers, meesters op de Oud en de Qanoun, zijn met deze “vruchtbare paradoxen” aan hun achtste album toe en, zoals we dat stilaan van hen gewend zijn, houden ze zich mijlenver van de stereotypes, maar zoeken ze integendeel nieuwe wegen op in die grote wereld die “muziek” heet.

Daarbij komen ze vaak met verrassende instrumentencombinaties voor de dag, husselen ze genres door mekaar, hebben lak aan muzikale beperkingen en tekenen ze op die manier een heel eigen taal uit, waarin flamenco aan de rol gaat met Balkanritmes, waarin accordeon zich op het Midden-Oosten gooit en Indische Zang de grenzen van de jazz aftast.

De broers beschouwen deze plaat als een dagboek van de voorbije zes jaar, waarin ze in alle windstreken gingen spelen, er nieuwe vriendschappen sloten, nieuwe mensen leerden kennen en waarin de Tunesische straatdrukte gekoppeld werd aal Poolse rust en Zwitserse landschappen. Ik zou geneigd zijn zoiets als “wereldmuziek” te omschrijven en de jongens krijgen daarbij ook nog eens de hulp van hele straffe medemuzikanten: in de vaste groep, de Band Beyond Borders, zitten violist Baiju Bhatt, van Indische afkomst, saxofonist Valentin Conus, van Frans-Zwitserse komaf, Prabhu Edouard, ook al met wortels in India en een meester op de tabla en percussievirtuoos Fredrik Gille, die uit Zweden komt.

Daarnaast zijn er op deze plaat -8 nummers en 71(!!!) minuten lang- gastrollen voor zangeres Kaushiki Chakraborty, cellist Vincent Ségal, accordeonisten Vincent Peirani en Jakub Mietla, drummer Maxence Sibille, klarinettist Ismail Lumanovski en bassisten Luksz Adamczyk en Jean-Pierre-Schaller. Zo’n verzameling talent, dat noemen we gemeenzaan een “superploeg” en die term is in geen enkel opzicht overdreven, temeer omdat in twee van de nummers er nog een heus zevenkoppig kamerorkest toegevoegd wordt, zodat je een reeks van klankenpaletten de horen krijgt, die letterlijk hele delen van de wereld omspannen.

De composities van de broers lenen zich uitstekend tot verregaande improvisatie en ze bieden de van nature al uitstekende muzikanten volop de gelegenheid om elkaar aan te vuren en op te jutten om zo tot ongekende hoogten boven zichzelf uit te stijgen. Op het moment dat ik deze woorden tik, is het dichtstbijzijnde concert van de groep er eentje in Parijs. Daar geraak ik wellicht niet tegen overmorgen en de overige data slaan op concerten in Italië, Polen, Zwitserland en Tunesië. Een mens mag blijven hopen, maar ik wens mezelf toe dat ik dit gezelschap ooit ergens live aan het werk kan zien…En ik hoop voor U allemaal hetzelfde, want deze heren maken werkelijk schitterende muziek!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Arc Music

video