EMERSON LAKE & PALMER  – ONCE UPON A TIME INSOUTH AMERICA (4CD)

 


“ Op 25 juli 2010 kwamen Emerson, Lake en Palmer bijeen voor een eenmalig optreden als afsluitende act op het festival High Voltage in Londen. Dit was hun laatste optreden als trio. Met het overlijden van Keith Emerson in maart 2016 en Greg Lake in december 2016 werd een volgende reünie onmogelijk… “

Emerson Lake and Palmer (ELP) is de naam van een symfonische rock band uit de jaren ‘70. Keith Emerson kwam van The Nice, Greg Lake van King Crimson en Carl Palmer van Atomic Rooster.

In 1969 ontmoetten Keith Emerson en Greg Lake elkaar op een aantal evenementen, waar de beide bands waar ze nog in speelden op zouden treden. In Fillmore West deden ze toevallig samen een soundcheck en het 'klikte' muzikaal gezien. The Nice viel al spoedig uit elkaar. King Crimson maakte nog één LP met Greg Lake, maar in april 1970 hield deze het voor gezien. Samen met Keith Emerson ging hij op zoek naar een drummer. Een aantal drummers passeerde de revue, onder meer Mitch Mitchell, de drummer van de Jimi Hendrix Experience. Hendrix zelf was ook wel geïnteresseerd in het project, maar de plannen om samen in het najaar van 1970 wat uit te proberen werden achterhaald door de voortijdige dood van Hendrix. Emerson en Lake hadden toen al een drummer gevonden, de 20-jarige Carl Palmer, die eerder al in Atomic Rooster en in The Crazy World of Arthur Brown speelde. De auditie van Palmer verliep goed, ook hier klikte het en ELP was geboren.

Het drietal begon te repeteren in Londen. Het eerste eigen nummer dat ELP ontwikkelde was "Take a Pebble". In juli 1970 gingen ze naar de studio voor de eerste opnames, de muziek die gemaakt werd was een mix van de rock van die tijd met jazz en klassieke muziek. De eerste LP kreeg simpelweg de titel ‘Emerson Lake & Palmer’. De productie was in handen van Greg Lake. Van deze LP werd het nummer "Lucky Man" als single uitgebracht.

Het eerste grotere optreden van ELP was op een van de grootste festivals: het driedaagse Isle of Wight Pop Music Festival, samen met onder meer the Who, Jimi Hendrix en Sly & the Family Stone. Ondanks het feit dat hun LP nog niet uit was, en het publiek de muziek nog niet kende, hadden ze al succes. Hier is ook voor het eerst “Pictures at an Exhibition” gespeeld, een (klassieke) suite van Modest Moessorgski (zij het dat de ELP-versie was gebaseerd op de orkestrale versie van Maurice Ravel). Eind 1970 kwam de LP uit.

In juli 1972 kwam de LP ‘Trilogy’ uit, waarvan Greg Lake achteraf verklaarde dat het tot hun beste werk behoorde. Feit is dat voor de opname ruim de tijd was genomen in verband met de complexe en nauwluisterende composities. Het succes van de groep was op z’n hoogtepunt. Per jaar werd nu 180 keer opgetreden, met name veel in Noord-Amerika. In Melody Maker van 1972 werd ELP als beste groep gekozen in de categorie Britse / Internationale acts. In 1972 begon Peter Sinfield (eveneens een voormalig lid van King Crimson) Greg Lake te assisteren in het schrijven van songteksten. ELP richtte ook zijn eigen muzieklabel op, Manticore Records, om meer artistieke vrijheid te garanderen. Per april 1973 was Manticore een feit. Op dit label zou ook muziek worden uitgebracht van andere artiesten (onder meer Peter Sinfield en Stray Dog). Het eerste album dat op het eigen Manticore-label uitkwam was ‘Brain Salad Surgery’, in november 1973. Centraal op deze LP stond het lang uitgesponnen nummer "Karn Evil 9" in drie bewegingen, met onder meer de beklijvende tekst: "Welcome back, my friends, to the show that never ends..." Een ander opvallend nummer op de LP was "Toccata", een bewerking van het vierde deel van het eerste pianoconcert van de Argentijnse componist Alberto Ginastera. Emerson was zelf naar Ginastera gegaan om zijn toestemming te vragen, en vol spanning had hij de ELP-versie laten horen, waarop de componist onverwacht positief reageerde: "zo moet mijn muziek gespeeld worden".

In augustus 1974 verscheen de drievoudige LP ‘Welcome Back, My Friends, to the Show That Never Ends... Ladies and Gentlemen, Emerson, Lake & Palmer’, gevuld met liveregistraties uit hun tournee "Get Me A Ladder". Na deze tournee besloot de groep in 1974 om uit te rusten. Er werd een vakantie ingelast en de afspraak werd gemaakt drie jaar niet samen op te treden en intussen elk een soloproject op te nemen. Keith Emerson startte met een ambitieus project: een klassiek pianoconcert op te nemen met het London Philharmonic. Greg Lake ging samen met Peter Sinfield aan de slag, ze schreven akoestische nummers uit te voeren met een symfonieorkest. Carl Palmer begon aan een slagwerkconcert en een aantal nummers met o.a. Joe Walsh van The Eagles. Het zou tot eind 1976 duren eer de leden van de groep weer op zouden gaan nemen, individueel en gezamenlijk. De opnames zouden leiden tot het dubbelalbum Works Vol. I, met ieder een kant met solo-opnames plus één kant met ELP werk.

In 1977 komt ook ‘Works Vol. II’ uit, met daarop een aantal extra nummers uit de Works-sessies. Vervolgens wilden de bandleden ieder weer aan soloprojecten gaan werken, maar hun platenmaatschappij dwong ze nog een studio-album te maken, zoals in het contract stond. ‘Love Beach’, het resultaat, is een onsamenhangend en ongeïnspireerd stuk werk, waarvan elk van de bandleden zich achteraf heeft gedistantieerd. De chemie in de band was uitgewerkt, en men ging uit elkaar. Keith Emerson ging filmmuziek schrijven. In de loop der jaren voor meerdere films beginnend met "Inferno", maar ook bijvoorbeeld voor Sylvester Stallones Nighthawks. Daarnaast maakte hij een paar soloalbums. Greg Lake schreef werk voor een tweetal soloalbums en speelde in een band met Gary Moore (ex-Thin Lizzy). Carl Palmer vormde een nieuwe, eigen band, PM en speelde later in Asia met Steve Howe (Yes, gitaar), John Wetton (King Crimson, bas en zang) en Geoff Downes (Buggles, keyboard). Greg Lake verving Wetton nog voor een korte tijd tijdens een tournee.

In de tijd dat Palmer nog bij Asia speelde kwam het tussen Emerson en Lake opnieuw tot een samenwerking. Met een andere drummer, Cozy Powell (ex-Jeff Beck Group, Rainbow, Whitesnake) werd in 1986 een LP opgenomen. De aansluitende tournee flopt echter en al in oktober van hetzelfde jaar valt de band uiteen. In 1987 verlaat Palmer Asia en vormt hij samen met Emerson en zanger Robert Berry de band Three, waarvan in 1988 het album ‘To The Power Of 3’ verschijnt. De LP werd gevolgd door een tournee, dit keer een succes, maar nu waren tegenvallende verkoopcijfers de reden dat ieder weer zijn eigen weg ging.

Pas in 1991 kwamen Emerson, Lake en Palmer weer bij elkaar onder impuls van Phil Carson van Victory Records, dat het album ‘Black Moon’ uitbracht. In 1992 ging het drietal weer samen op tournee. Een vervolg-LP werd gepland, maar de vele uren muziek maken eisten hun tol. Emerson kreeg problemen met zijn gezondheid (Repetitive strain injury, een operatie aan zenuwen in zijn arm was noodzakelijk) net als overigens Carl Palmer (carpaletunnelsyndroom). In 1994 kwam ‘In The Hot Seat’ uit, een album dat door deze problemen met veel moeite in elkaar was gezet en waarop onder meer met de eerste studioversie van “Pictures At An Exhibition” te horen is.

Pas in 1996 ging de band weer op tournee, ditmaal samen met Jethro Tull, en dat werd een groot succes. In de twee jaar erna bleef ELP toeren, maar van nieuw studiomateriaal is het niet meer gekomen. Na 1998 zijn de leden van ELP weer ieder hun eigen weg gegaan en maken muziek in eigen projecten. In 2009 speelde het Trans-Siberian Orchestra het nummer “Nutrocker” van Emerson, Lake & Palmer, op hun dubbelcd ‘Night Castle’, met Greg Lake als gastmuzikant op de basgitaar.

Op 25 juli 2010 kwamen Emerson, Lake en Palmer bijeen voor een eenmalig optreden als afsluitende act op het festival High Voltage in Londen. Dit was hun laatste optreden als trio. Met het overlijden van Keith Emerson in maart 2016 en Greg Lake op 6 december 2016 aan kanker werd een reünie onmogelijk…

Na ‘Black Moon’ [1992] ELP’s reünie-album en vijftien jaar na ‘Works Vol. 2’ [1977], besloot de band om te gaan touren in Zuid Amerika, met optredens in Brazilië, Chili en Argentinië. Op 1 april in het Estadio Chile in Santiago, speelden ze hun éérste Zuid Amerikaans concert. De opener van die avond was de titelsong van hun album tweede album ‘Tarkus’ [1971]. Als de band hierna Janacek’s “Knife Edge” van hun titelloos debuutalbum ‘E, L & P’ [1970] inzet, laat het publiek luid horen, dat ze hun hun hits kennen. Dan volgen er “Paper Blood”, de titelsong en “Close To Home” van hun nieuwe album “Black Moon”. Contrasterend, tussen de twee rockende nummers met bonzende beats, is hier de piano solo van Keith Emerson “Close To Home”, dat het meest typische ELP nummer is. “Creole Dance” zet Emerson wat langer in de spots, maar ook hun kennis van de Zuid Amerikaanse muziek. Op zich is dit niet ongewoon want Emerson gebruikte al eerder “Toccata” (op het album ‘Brain Salad Surgery’ [1973]), een nummer van deze Argentijn, Alberto Ginastera (1916-1983). Greg Lake doet daarna akoestisch en solo “Still… You Turn Me On” (ook uit het 1973 album), de ballade “C’est la Vie” (uit ‘Works Vol. 1’ – met Emerson op accordeon) en de super hit “Lucky Man”. Van Meade “Lux” Lewis is er de ragtime klassieker “Honky Tonk Train Blues” (uit ‘Works Vol. 2’ [1977])en na “Touch and Go” sluit CD1 af met de suite “Pirates”. Tracks 1, 2 & 3 van CD2 (Aaron Copelan’s “Hoedown” met een onstuimige Emerson op orgel, Moussorgsky’s “Pictures At an Exhibition” & de Copland/Bernstein/Brubeck’s medley “Fanfare For the Common Man/America/Rondo”) zijn het vervolg/einde van de show in Chili. 

ELP’s show/set list, vier dagen later in het Abras Stadium in Buenes Aires in Argentinië, verschilt in zoverre, dat Greg Lake in zijn akoestische mini set kiest voor het mysterieuze, atmosferische “From the Beginning” (uit het album ‘Trilogy’ [1972]). Een “ad hoc” instrumentale jam zet de finale in. In de medley is de orgel solo van Emerson, meer opwindend, losgeslagen en m.a.w. nog indrukwekkender.

 

In 1997 keerde ELP in augustus terug naar Zuid Amerika, naar het Metropolitan Theater in Rio de Janeiro in  Brazilië. Ze openden er de show met het nummer “Karn Evil 9: 1st Impression, Part 2” en met de veelzeggende “feel good” zin “Welcome back my friends, to the show that never ends…”. Ook hier is de set list van de “old compañeros” opnieuw “herkenbaar.” Met Lake’s King Crimson’s “21st Century Schizoid Man” gaat ELP terug naar 1969 en met The Nice’s “America” enmet Emerson, terug naar 1968.

 

ELP blijft een naam in de rock wereld, die we zullen blijven herinneren als xx, maar vooral als de makers van het onvergetelijke “Lucky Man”

‘Once Upon a Time in South America’, de live opnames van E,L&P in Argentinië en Chili in april 1993 en in Brazilië in augustus 1997, werden (op 4 CD’s) in 2015 door Rock Beat Records uitgegeven.

Eric Schuurmans

 

Album track list DISC1:
1”Introductory Fanfare” - 2”Tarkus” [E,L] - 3”Knife Edge” [E,L,Raser,Janacek] - 4”Paper Blood” - 5”Black Moon” [E] - 6”Close to Home” [E] - 7”Creole Dance” [Ginastera arr. E] - 8”Still… You Turn On Me” [L] - 9”C’est La Vie” [L,Sinfield] - 10”Lucky Man” [L] - 11”Honky Tonk Train Blues” [Lewis] - 12”Touch and Go” [E,L] - 13”Pirates” (Tracks 1-13: recorded live at Estadio Chile, Santiago, Chile on Aoril 1, 1993)

Album track list DISC2:
1”Hoedwn [Copeland, arr. E,L&P] - 2”Pictures At the Exihibition” [E,L&P,Moussorgsky] - 3”Fanfare For the Comman Man/America/Rondo” [Copelnd,Bernstein,Brubeck arr. E,L&P] - 4”Introductory Fanfare” - 5”Tarkus” [E,L] - 6”Knife Edge” [E,L,&P,Janacek] - 7”Paper Blood” - 8”Black Moon” - 9”Emerson Piano Solo” [E] (Tracks 1-3: recorded live at Estadio Chile, Santiago, Chile on Aoril 1, 1993 – Tracks 4-9: recorded live at Obras Stadium, Buenos Aites, Argentina on April 5, 1993)

Album track list DISC3:
1”Creole” [Giastera arr. E] - 2”From the Beginning” [L] - 3”C’Est La Vie” [L,Sinfield] - 4”Lucky Man” [L] - 5”Honk Tonk Train Blues” [Lewis] - 6”Touch and Go” - 7”Pirates” - 8”Hoedown” [Copeland arr. E,L&P] - 9”Instrumental Jam” - 10”Pictures At an exhibition” [E,L&P,Moussorgsky] (Tracks 1-10: recorded live at Obras Stadium, Buenos Aites, Argentina on April 5, 1993)

Album track list DISC4:
1” Fanfare For the Comman Man/America/Rondo” [Copelnd,Bernstein,Brubeck arr. E,L&P]” - 2”Karn Evil 9 1st Impression Part 2” [E,L] - 3”Hoedown” [Copeland arr. E,L&P]” - 4”Touch and Go” - 5”From the Beginning” [L] - 6”Knife Edge” [E,L&P,Janacek] - 7”Lucky Man” [L] - 8”Tarkus” [E,L] - 9”Pictures At an Exhibition” [E,L&P,Moussorgsky] - 10”21st Century Schizoid Man” [Fripp,McDonald,L,Giles] - 11”America” [Bernstein arr. By E,L&P](Track 1: Recorded live at Obras Stadium, Buenos Aites, Argentina on April 5, 1993 – Tracks 2-11: recorded live at the Metropolitan Theatre, Rio de Janeiro, Brazil on August 16, 1997)

Music/Lyrics by Emerson, Lake, Palmer and/or as [noted] ℗ 2015 – Producer: David Sky

Album Line-up:
Keith Emerson: keys (1944-2016)
Greg Lake; bass, guitars, vocals (1947-2016)
Carl Palmer: drums, percussion (1950-now)

Discography ‘ELP’:
Emerson, Lake & Palmer [1970 |             Tarkus [1971] | Pictures At An Exhibition [1972] | Trilogy [1972] | Brain Salad Surgery [1973] | Welcome Back My Friends To The Show That Never Ends – Ladies & Gentlemen, Emerson, Lake & Palmer [1974] | Works Vol. 1 [1977] | Works Vol. 2 [1977] | Love Beach [1978] | In Concert   [1979] | The Best Of Emerson, Lake & Palmer [1980] | the Atlantic Years (2CD) [1991]  Black Moon [1992] | Live at the Royal Albert Hall [1993] | Return Of The Manticore (CD Boxed Set) [1993] | In The Hot Seat [1994] | Works Live [1996] | Live at the Isle of Wight Festival 1970 [1997] | ELP In Concert On The King Biscuit Flower Hour [1997] | then And Now [1998] | The Very Best of Emerson, Lake & Palmer [2000] | Fanfare for the Common Man - The Anthology [2001] | The Original Bootleg Series from the Manticore Vaults: Volume One  - Live [2001] | The Original Bootleg Series from the Manticore Vaults: Volume Two – Live [2001] | The Original Bootleg Series from the Manticore Vaults: Volume Three – Live [2002] | The Ultimate Collection [2004] | The Original Bootleg Series from the Manticore Vaults: Volume Four – Live [2006] | The Essential Emerson, Lake & Palmer [2007] | From the Beginning (5CD/DVD Boxed Set) [2007] | A Time and a Place (Collection live recordings) [2010] | Emerson, Lake & Palmer at High Voltage 2010 (2CD) [2010] | 2011          Live at Nassau Coliseum ‘78 (Live recordings) [2011] | One Upon a Time in South America [2015]

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rock Beat
Distr.: MIG records