IRMELIN - SWEDISH FOLK SONGS

Het lijkt erop dat we in onze contreien stilaan de doorbraak gaan meemaken van een vocaal trio, dat in moederland Zweden al een tiental jaar erg hoge ogen gooit. Irmelin, noem ze gerust de Zweedse tegenhanger van onze Laïs, is de optelsom van de stemmen van Eva Rune, Karin Ericsson en Maria Misgeld en, voor zover ik kon nagaan zijn ze met deze “Swedish Folk Songs” aan hun vierde plaat toe, na “Kärligheten” uit 2006, “Gyldene Freden” uit 2008” en “North Sea Stories” uit 2013.

Recent tekende het trio een distributiedeal met het onvolprezen Xango Music uit Utrecht en zo komt het dat deze nieuwe -hoewel hij eigenlijk al van begin vorig jaar dateert- CD als kennismaking op ons deel van Europa losgelaten wordt, wat, laat ik daar meteen duidelijk over zijn, volgens mijn oren een erg goeie zaak is. Deze dames kunnen namelijk geweldig zingen, hun stemmenzijn niet alleen engelachtig mooi, ze kunnen ook klauwen en sneren, maar, wat ze ook zingen, het klinkt altijd prachtig.

Scandinavië in het algemeen en Zweden in het bijzonder hebben een heel lange traditie van volksliedjes en volkszangers en Irmelin zag het als een soort taak om een deel van de muzikale erfenis opnieuw kenbaar te maken voor het publiek van vandaag. Zoals dat dan gaat, trokken ze de hort op om in verschillende, niet zelden redelijk afgelegen regio’s melodieën en teksten te gaan opsnorren en die te bewerken, te kneden, tot ze pasten bij de triozang.

Dat levert een vijftiental heel knappe liederen op, die onderling nochtans voldoende verscheiden zijn om de volle vijftig minuten lang te blijven boeien: er zijn net zo goed bruidsliederen als wiegenliedjes of psalmen en hymnes. Grappige vaststelling bij dat alles is, hoe je soms flarden hoort voorbij komen, die je meteen aan volkswijsjes van bij ons of uit Ierland herinneren. Waarmee minstens een bewijs geleverd is van het feit dat muziek niet veel last heeft van door mensen getekende .grenzen: ook uit Noorwegen en Oekraïne komen een paar van de liederen en die passen naadloos in het geheel.

Natuurlijk: ik begrijp geen jota van de teksten die de dames zingen en voor hetzelfde geld gebeurt het dat ik denk naar een prachtig liefdeslied te luisteren, terwijl het een wrede murder ballad blijkt te zijn…dat kan helemaal. Maar is dat een bezwaar om betoverd te geraken door de schoonheid van de stemmen en de kracht van de samenzang? Ik dacht het niet…

In elk geval: het bijgevoegde filmpje geeft u een fijne kennismaking met een trio waar we, daar ben ik wel zeker van, de komende maanden en jaren nog wel gaan van horen. Ik kan me zo een paar festivals voor de geest halen, waar dit trio perfect op z’n plaats zou staan. En als u weinig tijd heeft om eens te gaan luisteren op het web, begin dan bij “Midsommarpolska”: een betere manier om kennis te maken met Irmelin kan ik niet meteen verzinnen. Het zal me benieuwen welke festivalprogrammator dit trio durft te boeken….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Misgeld Music
distr.: Xango

video