INNA DE YARD - THE SOUL OF JAMAICA

Bijna twee decennia geleden werden er in reggaeland een achttal memorabele platen opgenomen en uitgebracht op Makasound Records, een label dat nooit méér dan die acht platen op de wereld losliet en er nadien mee ophield. De zaadjes waren echter geplant: de formule achter die platen was namelijk dat enkele levende legendes zoals Ken Boothe en Cedric Myton (van The Congos) besloten opnames in open lucht the maken -vanwaar de bandnaam- als eerbetoon aan een aantal van de grote Jamaicaanse zangers en bands, zoals Junior Murvin en Kiddus I, The Mighty Diamonds en The Viceroys.

Uit die sessies kwam een band voort, die tot doel had de sfeer van die buitenopnames op het podium over te brengen, maar toen in 2011 Makasound ermee stopte, was het cement van de groep verdwenen en stopte dus ook Inna de Yard. Tot de mensen achter Philharmonie de Paris het plan opvatten om in april 2017 een tentoonstelling te wijden aan Jamaica, onder de titel “Jamaica Jamaica”…toen kwamen zij, bij de uitwerking van hun idee als vanzelf terecht bij Chapter Two Records, dat eigenlijk de erfgenaam is van Makaound en door dezelfde mensen gerund wordt. De vraag uit Parijs was of die fijne ervaringen uit de voege jaren van deze eeuw niet opnieuw tot leven gebracht konden worden en zo geschiedde: terwijl ook in Kingston jonge muzikanten op zolderkamers in de weer zijn met hun kleine digitale opname-apparatuur, doen de mensen van Inna de Yard net het omgekeerde: zij gaan naar buiten en leggen de nadruk op het spontane, het warme, het eenvoudige, het organische van samen buiten muziek maken.

Deze plaat is daar dus het resultaat van: oudjes als Ken Boothe en Cedric Miton zijn nog altijd actief en doen de sfeer van toen herleven, samen met bij voorbeeld Lloyd Parks en The Viceroys, maar ook met een deel van de “nieuwe lichting” uit de akoestische reggae, zoals Derajah, Steve Newland en Kush McAnuff. Er kwam dus een plaat, er kwam ook een film van, die je on line kan bekijken en die je een heel mooi idee geeft van wat er de dag van de opnames zoal te beleven was in de tuin, waar opgenomen werd.

Mij lijkt het dat dat, op een lome manier, die ik altijd met Jamaica associeer, veel muzikaal plezier gemaakt werd en dat jong en oud elkaar moeiteloos vonden en dat traditie en modern, in respect voor elkaar, een heel fijne uitwisseling deden en dat er een soort kruisbestuiving gaande was die, zoals het altijd gaat bij muzikanten, tot wederzijdse tevredenheid leidde. Zet muzikanten samen en er ontstaat altijd een soort magie die je moet meemaken om ze te kunnen vatten. Dat lijkt aardig gelukt met deze fijne plaat van Oud-en-Nieuw. Veel reggae hoorde ik de voorbije jaren eigenlijk niet, maar deze CD is sinds enkele weken een trouwe compagnon de route geworden.

Er werd een nieuwe band gevormd en die gaat toeren rond deze plaat. Uiteraard begint die toer in Parijs, maar één dag later, het zal dan 23 april zijn, staat de hele bende in Brugge en, te oordelen naar wat deze plaat aan fraais herbergt, lijkt het mij de moeite daar eens naartoe te gaan.

(Dani Heyvaart)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Chapter Two Records
distr.: PIAS

video