THE NILE PROJECT - JINJA

Een jaar of vier geleden werd het wereldje van de wereldmuziek flink opgeschrikt, toen een volstrekt uniek project op de wereld losgelaten werd: muzikanten vanuit alle landen waar de Nijl doorstroomt, waren samengebracht om de aandacht te vragen voor de schoonheid en het belang van deze rivier, die al te vaak het toneel en de inzet van allerlei oorlogen, groot en klein is geweest, maar die vooral van levensbelang is voor het voortbestaan van het hele continent, van Egypte tot Ethiopië.

De Cd die daarbij hoorde, “Aswan”, werd, om begrijpelijke redenen, in menig gespecialiseerd tijdschrift, tot één van de toppers van 2013 uitgeroepen, maar dat was nog geen eindpunt, integendeel: zopas verscheen “Jinja” en dat is dan weer de neerslag van de tweede jaarlijkse bijeenkomst, die de muzikanten intussen hielden in Jinja, Uganda.

Met z’n dertienen zijn ze, de muzikanten, die van deze opvolger alweer een plaat gemaakt hebben waar je van begin tot einde, ruim 68 minuten lang, van smikkelt en smult. Ze komen uit 7 van de elf Nijllanden, met een licht overwicht voor Egypte en Ethiopië en er zitten best wel wat bekende namen tussen: Dina El Wedidi, Meklit Hadero, Mohamed Abozekry, Steven Sogo…dat zijn toch namen die bij velen een belletje doen rinkelen, maar wat belangrijker is: de dames en heren zijn erin geslaagd een gemeenschappelijke muzikale taal te bedenken, waarin elk van hen tot zijn/haar recht kan komen.

Vaak is de ondertoon een tikkeltje bluesy, met wat jazz en bijwijlen zelfs een spatje electronica er doorheen, de zangpartijen zijn altijd meeslepend en indrukwekkend en ik heb het gevoel dat niet één Westers oor hiervan pijn zal doen. Dit is alweer een voltreffer van zeer groot formaat: veelzijdigheid troef, Egyptische liefdespoëzie wordt gekoppeld aan Soedanese ritmes, de pure Ethio-jazz verbroedert met de Oud van Abozekry, Oegandese harp en Burundese m’bira. Net zoals je heel diverse landschappen doorkruist wanneer je de Nijl afvaart, krijg je hier een grote variatie aan instrumenten en muziekstijlen geserveerd door evenveel volkeren.

Dat toont aan dat muziek heel universeel kan zijn, als de makers ervan elkaar willen vinden. En vinden, dat begint, zoals we weten, bij “zoeken”. Wie een heerlijke muzikale maaltijd zoekt en de tijd heeft om lang aan tafel te blijven zitten, die kan niet beter vallen, dan met deze heerlijke plaat. Topper, zeker weten!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Nile Project
distr.: Xango

video