WATENGWA & FRIENDS PRESENTS SAFARI YA HIPHOP

Ik ben de laatste om te beweren dat ik iets van Hiphop afweet, al leef ik natuurlijk niet op één of andere verre planeet en al kom ik al eens op een festival waar hiphop (terecht) als wereldmuziek geprogrammeerd staat. En uiteraard weet ik dat bij onze zuiderburen een bijzonder bloeiende hiphopscene actief is, waarin de invloed van de Afrikaanse jonge nieuwkomers, net zoals het mij niet vreemd is dat in Zuid-Afrika en Tanzania een vrij parallelle beweging aan de gang is. Ja, ik had zelfs al van Watengwa gehoord, het trio, bestaande uit JCB, Yuzzo en Dwee. In het kader van het uitwisselingsprogramma East Africa Rise Up werd een paar jaar geleden een crowdfunding gelanceerd, met de bedoeling de drie heren vanuit Tanzania naar Frankrijk te halen voor een aantal optredens en voor de opnames van een CD. Omgekeerd gingen een aantal Fransen naar Arusha en werd van die trip en de concerten, die er deel van uitmaakten, een documentaire gemaakt.

Nu is er dus “Safari Ya Hiphop”, de neerslag van de terugkeer van de Tanzanianen naar Frankrijk en ze bevat een dikke 50 minuten van de opnames die “onderweg” gemaakt werden, met de hulp van mensen die, al dan niet toevallig, het pad van de drie kruisten: Tina Mweni en Robah Wenyeji uit Kenia, Frost uit Tanzania en Boss One, K-Méléon -ook bij ons bekend- en Les Crevards uit Marseille.

Hoewel ik weinig voeling heb met hiphop, kan ik wel bij mezelf merken dat de ritmes, mits op een voldoende hoog volume afgespeeld, bepaald aanstekelijk werken. De teksten van de Fransen begrijp ik nog wel min of meer -ze steken vol slang-, maar die van de Afrikanen, zelfs al worden ze in het “Engels” gedebiteerd, gaan mijn petje te boven en ik kan me dan ook slechts een eigen voorstelling maken van de onderwerpen waar ze het over hebben.

Hoe dan ook: deze CD stond de voorbije dagen geregeld op in mijn stulp en ik kreeg op geen enkel moment de vraag, noch het verzoek om dat gekwèk onmiddellijk af te zetten. Ik denk dat dat een goed teken is: deze hiphop is goed gemaakt, maar je moet het vooral redelijk lijfelijk ondergaan, zo vermoed ik. Enfin, u weet nu dat ze er is en zelf bezorg ik de CD dit weekend aan een jongeman uit mijn buurt, van wie ik weet dat hij wel eens DJ is op jongerenfuiven. Benieuwd wat daar van komt….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: WePresent
distr.: Xango

video