DAG ARNESEN TRIO - PENTAGON TAPES

Pentagon Tapes? Nee om elk misverstand uit de weg te ruimen, het gaat hier niet over spionage of andere duistere zaken. Niet het hoofdkwartier van de Amerikaanse defensie maar de Pentagon kamer in het beroemde Reksten Collections Building in Bergen, Noorwegen, wordt hier bedoeld. Hier is namelijk deze cd opgenomen vooral vanwege de aanwezigheid van een schitterende Steinway vleugel. Met deze cd keert pianist/componist Dag Arnesen (1950) weer terug naar zijn jazzroots, een idioom waarin hij uitblonk sinds zijn doorbraak midden jaren ’70 in de Noorse jazz. De laatste jaren was hij vooral succesvol met interpretaties van Noorse volksmuziek en sterk daarop geënt werk, o.a. van componisten als Edvard Grieg en Geirr Treitt (folk-classic “Grieg, Tveitt & I”). Andersen’s lyrische benadering van ballads en de souplesse waarmee hij swingt in up-tempo nummers hebben hem nooit verlaten zoals duidelijk blijkt uit deze opnamen.

De twee ballads “Sunday Morning Mill”en “Yellow Feather” zijn beiden geschreven tijdens Dag’s “Norwegian Song” periode en zijn hier voor het eerst publiek te beluisteren. Behalve deze ballads schreef Dag de wals “Morris”, opgedragen aan zijn kat, hij schreef trouwens voor al zijn katten nummers. “Svendsen ordner alt”(Svendsen maakt alles) is geweid aan zijn timmerman die zorgt draagt voor het onderhoud van zijn huis. “Bonden i bryllupsgarden” is een bewerking van een oud volksliedje (The peasant at the weddingfarm). “Grynte”en “I remember this” zijn twee oudere nummers die hier verschijnen in een nieuw jasje. Twee standards hebben hun weg gevonden op Pentagon Papers, “What is this thing called love” van Cole Porter en “In your own sweet way” van Dave Brubeck . Verassend is de aanwezigheid van “Love me tender”geschreven door George R.Poulton, maar natuurlijk bekend als hit van Elvis Presley, Dag is zeker geen Elvis fan, maar hij houdt van de fraaie melodie. Afgesloten wordt er met “Lille Malfrost”, een populair Noors kinderliedje van Finn Lundt en dichter/zanger Alf Prosen.

Dag Arnesen wordt hier bijgestaan door zijn vaste kompanen: Ole Marius Sandberg op de bas en Ivar Thormodsaeter op slagwerk. Mede door de diversiteit van de nummers en het strakke serene en buitengewoon goed opgenomen spel van dit hechte trio is het beluisteren van Pentagon Tapes een waar genoegen. In het grote woud van piano trio’s blijven deze Noren met kop en schouders overeind.

Jan van Leersum.

 

 


Artiest info
Website  
 

Label : Losen Rec.
Distr. : New Arts Int.

video