DANIEL KARLSSON TRIO - DING DONG

Hoewel dit Zweedse trio pas vier jaar geleden aan de oppervlakte verscheen, zijn pianist Daniel Karlsson, bassist Christian Spering en drummer Fredrik Rundqvist met deze “Ding Dong” al aan hun vierde plaat toe.

Die bevat heel moderne, goed in het oor liggende en toegankelijke jazz, die nu eens naar het minimalistische lijkt te zwemen (“Streetlight Shadows”), dan weer een tikkeltje fusion onder de leden blijkt te dragen (“A Man and his Umbrella”) en heel af en toe verwijzingen naar Miles Davis herbergt (“Ding Dong” en “Passing Fury”).

Dat levert een gevarieerd plaatje op, waar je nauwelijks of zelfs helemaal niet kunt aan horen dat er flink wat knip- en plakwerk aan te pas kwam om de plaat te maken tot wat ze geworden is: 36 minuten heel knappe muziek, die, zonder al te veel elektronische foefjes of effecten, recht op de luisteraars afgevuurd wordt en die de glasheldere composities laten schitteren.

Sinds ik deze CD een aantal keer beluisterde, verbaast het mij dus niet dat het trio in thuisland Zweden de voorbije jaren keer op keer onder een karrenvracht jazzmuziekprijzen bedolven werd. De “aanval” op Duitsland en Italië lijkt intussen ingezet te zijn, zodat we mogen hopen dat de heren binnen afzienbare tijd ook onze contreien aandoen. Misschien waren ze hier ooit al, kan best, maar ik weet het gewoon niet. Wat ik wel weet, is dat ik vanaf nu hun naam in de gaten zal houden! Fijne ontdekking!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Brus & Knaster
distr.: Xango

video