LOUIS SCLAVIS - LOIN DANS LES TERRES - Live at Theater Gütersloh – European jazz legends/11

Louis Sclavis (64), geboren in Lyon en tegenwoordig woonachtig in Montpellier, begon klarinet te spelen op 10-jarige leeftijd. Zijn grootste inspiratiebron destijds was de muziek van Sydney Bechet, de grootste Jazzster in Frankrijk in die dagen. Op zijn zestiende zag hij een concert van de Workshop de Lyon en werd onmiddellijk gegrepen door hun subtiele vorm van Free Jazz. “Je kunt wel zeggen dat ik een snelle overgang ervoer van New Orleans Jazz en de muziek van Duke Ellington, waar ik toen ook van hield en nog steeds eigenlijk, naar de Free Jazz” aldus Sclavis. Pas later kwam hij erachter wat er muzikaal allemaal is gebeurd in de jazz tussen die twee uitersten. Bij de Workshop de Lyon leerde hij de fijne kneepjes, met de nadruk op de basklarinet, vooral van Michel Portal, multi instrumentalist met een grote voorkeur voor hetzelfde aparte instrument, inmiddels brengt Sclavis zijn kennis ook weer over aan jonge muzikanten. Hij houdt niet van muzikale hokjes, je kunt zijn muziek omschrijven als jazz, improvisatie, modern of etnisch gekleurd, het interesseert hem niet welke titel erop wordt geplakt. Zo weet met zijn muziek altijd weer te verassen, zowel het publiek als de muziekpers. Behalve met zijn vaste kornuiten Henry Texier (contrabas) en Aldo Romano (drums) waarmee hij al tientallen jaren samenspeelt en die overigens elk vertegenwoordigd zijn met een cd in de european jazz legends serie, vormt hij al jaren met Benjamin Moussay (pno) en Gilles Coronado (gtr) het Atlas Trio.

Zijn grote doorbraak kwam met het album “Clarinettes en Chine”, een hoge waardering oogsten ook zijn “Afrika albums”; “Carnet de Rouge”, “Suite Africaine”en “African Flashback”. Hij speelde in zo’n 30 Afrikaanse landen, veelal met Texier en Romano, grote tournees maar tussendoor ook optredens op markten, dorpen en in het veld. Zoals het geval is met veel jazzmuzikanten werkt ook Sclavis met diverse groepen, behalve de eerder genoemde zijn dat ondermeer een trio met violist Dominique Pfarély en cellist Vincent Courtois, het Quintet Loin dans les Terres en zijn Silk Quartet en dan is er ook nog het barokensemble Amaryllis met twee trio’s : fluit, clavecimbel en cello en klarinet, saxofoon en cello. Op deze cd heeft hij weer een aantal andere jonge muzikanten om zich heen verzameld, Sarah Murcia (bs), Christophe Lavergne (drs) en Sylvain Rifflet (ts, clt), zelf is hij te horen op klarinet en basklarinet.

Centraal blijft altijd het spel van Sclavis, vooral op de basklarinet, met zijn 4 octaven biedt dit instrument een scala aan dynamiek en geluid. Dat kan variëren van cello, trommels, klassieke klarinet, brommend Tom Waits gezang en diverse andere geluiden. Dit concert was de opening van het WDR Jazzfest in het Gütersloh Theater op 2 februari 2017, toevalligerwijs ook de verjaardag van Sclavis, het is deel 11 in de serie european jazz legends. Het is al enige tijd geleden dat Sclavis opnam met bas en drums, hij is erg blij weer eens met een echte “Jazz rhythm section” te spelen. Bassiste Sarah Murcia is in Frankrijk vooral bekend als begeleidster van chansonnier George Moustaki, hier valt ze op met haar flair en krachtige geluid. Opvallend is ook de rol van de tweede blazer, Sylvain Rifflet op tenorsax en soms op klarinet, hij zorgt voor een goed tegengewicht met Sclavis. Alle nummers zijn gecomponeerd door Sclavis, ze variëren van free jazz tot lyrische en filmische muziek, maar ook complexe ritmische stukken met veel ruimte voor de verschillende muzikanten. Gelijk zijn handelsmerk klinkt alle muziek van Sclavis altijd sereen en inspirerend, hoever de avantgardistische uithalen ook gaan. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze groep hier voor het eerst samen speelt.

Alweer een uitmuntend deeltje in deze fantastische serie van WDR/Stadt Gütersloh/Jazzthing en Intuition, een absolute aanrader.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Intuition
Distr. : New Art Int.

video