ANAVANTOU ! - BRINCANTES

Op sommige momenten van het jaar kun je niet alleen voelen, maar ook horen dat de zomer in aantocht is en het is vandaag duidelijk één van die momenten. Dat heeft alles te maken met het lanceren van de debuutplaat van Anavantou!, een Belgisch-Braziliaans collectief dat ons drie jaar geleden ten zeerste kom bekoren op het Esperanzah!-festival in Floreffe. Een ep’tje was er al, maar nu is er dus een volwaardige CD en die is uitstekend en aanstekelijk.

Toch nog even duiden: Anavantou! -de Creoolse term komt uit het Frans en is een restant van de Franse kolonisatie, die in het Noordoosten van Brazilië nogal actief was- is het samengaan van de Waalse, lichtjes surrealistisch geïnspireerde folkband Turdus Philomelos van o.a. accordeonist Julien de Borman en toetsenist Sébastien Willemyns met percussionist Dudu Prudente, zanger Nino Karvan en de band Membrana.

Die laatste twee komen uit de provincie Sergipe en het repertoire op deze nieuwe plaat is een mix van muziekjes van beide kanten. De Braziliaanse inbreng focust op forró-ritmes, folkmuziekjes uit het zogeheten “public domain” en feestmuziek-voor-allerlei gelegenheden, terwijl de Belgen zelfgeschreven werk aanleveren. Zo komt “Kaasket Ska” uit de debuutplaat van de Turdus, “Grive Générale” en is “Chego jà” één van de meest bekende volkswijsjes uit Brazilië, terwijl zowel de al genoemde Willemyns als de Borman nieuwe dingen schreven (“Chapéu do Maori”, “Mergulho Bom”…) maar ook percussionist Gwenaël Francotte en saxofonist Martin Kersten schreven nieuw werk (“C’est ça qu’est bien”,” “Ta Indo de pé”…), terwijl ons aller David Bovée, u weet wel, die speciale kerel van Think of One (“een kostuum, dat is altijd schoon”….), die tegenwoordig de band van CéU aanvoert de zangpartij doet in “Gens Qui Dorment” (“trekt die van olle tegen aa gilet”) en gitaar speelt op acht nummers.

De grote zangeres Dona Nadir, een echt instituut in de volksmuziek van de regio -u moet maar eens op zoek gaan naar de film, die Alexandre Dumas in 2015 over haar maakte, getiteld “Nadir da Mussuca”- zingt de titeltrack en elke keer als ik de zesde track, “Chego Já” hoor, loop ik mij een uur lang af te vragen waar ik in hemelsnaam dat nummer van ken. Wellicht stond het op één van de compilaties, die David Byrne ooit maakte, maar ik kan het niet meteen terugvinden.

Wat er ook van zij: dit plaatje is de perfecte soundtrack voor fijne zomeravonden: plezant, goed gespeeld, voldoende gevarieerd en vooral het bewijs dat twee ogenschijnlijk ver uiteen liggende genres, toch perfect met elkaar verzoend kunnen worden en, meer zelfs, tot een cocktail leiden, waarvan de totale smaak stukken beter is, dan die van de alle ingrediënten afzonderlijk.

Anavantou! speelt deze zomer ten dans in zowat alle omgevingen, waar gedanst mag worden, van Leuven tot Gent, via Brussel en wat mij betreft, is dit verplichte kost!

(Dani Heyvaert)

 

BELGIUM in July and August Try it loud, Pianofabriek, Bruxelles, 06-07/ La Caravane Gipsy, Ittre, 07-07 / Festival du Conte, Chiny, 08-07 /Gentse Feesten, Trefpunt Festival, Gand, 16-07 / Let it beach festival, 22-07/ Kiosque Parc Royal, Bruxelles, 23- 07 / Gaume Jazz, Rossignol, 13-08 / Fête des Roches, Solsina, Ninane, 14-08 / Colora Festival, Louvain, 19-08/ Canal C Centre Culturel Ecrin, Eghezée, 24-08 / Kidzik, Ferme du Biéreau, Louvain La Neuve, 28-08 / etc…

TRACK LIST
1_intro 0:09 (nino karvan)
2_chapéu do maori 2:38 (julien de borman)
3_caranguejo, bixo 3:39 (julien de borman / dudu prudente - nino karvan)
4_gens qui dorment feat. david bovée 4:09 (david bovée / public domain - ponto de xangô)
5_brincantes da mussuca feat. dona nadir 04:11 (jefferson gonçalves / dona nadir)
6_chego já 3:45 (nino karvan / public domain -bacamarteiros de aguada)
7_mergulho bom 4:55 (sébastien willemyns / nino karvan & public domain -canto de capoeira)
8_kaasket ska 3:45 (sébastien willemyns / public domain -canto da chegança)
9_c’est ça qu’est bien 3:00 (martin kersten / dudu prudente)
10_pirulito 5:01 (nino karvan / pedro mendonça)
11_ta indo de pé 3:29 (gwenaël francotte)
12_maracatu êta 3:04 (joão silva / j.b. de aquino)
13_vitos beat feat. os vitos 3:33 (public domain -novena dos vitos)

Artiest info
Website  
 

Label : Cypres/Kastafior SPRL
distr.: Outhere Distribution Benelux

video